Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Svet

Severna Koreja naj bi imela materiala za deset jedrskih bomb

Deli na:
Severna Koreja naj bi imela materiala za deset jedrskih bomb

Foto: Reuters

Severna Koreja ima po ocenah južnokorejskega obrambnega ministrstva na voljo dovolj plutonija za izdelavo desetih jedrskih bomb.

Ministrstvo je danes objavila poročilo, v katerem med drugim piše, da ima Severna Koreja 50 kilogramov plutonija, kar je deset kilogramov več kot pred tremi leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Severna Koreja je pridobila dodaten plutonij s predelavo gorivnih palic iz jedrskega reaktorja v Yongbyonu, ki so ga ponovno aktivirali leta 2013. Razširili pa so tudi kapacitete za bogatenje urana, ki se ga prav tako lahko uporabi za izdelavo jedrskega orožja, piše v poročilu.

Ameriški inštitut za znanost in mednarodno varnost je poleti ocenil, da ima Severna Koreja med 13 in 21 jedrskih orožij, leta 2014 naj bi jih imela med 10 in 16.

Severnokorejski vodja Kim Jong Un je pretekli teden sporočil, da so blizu testiranja medcelinske balistične rakete, ki bi lahko nosila jedrsko konico. Severna Koreja je doslej izvedla že pet jedrskih poskusov in več izstrelitev raket. Letos pa naj bi okrepila razvoj jedrskega orožja, ki bo doseglo ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki si glede dejanske jedrske moči Severne Koreje niso enotni, saj ji medcelinske balistične rakete, ki bi lahko nosila jedrsko konico, doslej še ni uspelo uspešno izstreliti. Vsi pa se strinjajo, da je od leta 2011, ko je umrl Kim Jong II, od katerega je Kim Jong Un prevzel vodenje države, na tem področju močno napredovala. Samo lani je izvedla dva jedrska poskusa in številne izstrelitve raket, kar je del njenega načrta za razvoj jedrskega orožja, ki bo doseglo ZDA.