ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja bo poskušala izstreliti še večjo raketo

Deli na:

Severna Koreja je po nedavni spodleteli izstrelitvi rakete danes napovedala, da si bo prizadevala za izstrelitev nove, večje rakete v okviru svojega petletnega vesoljskega programa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja je minuli teden poskušala izstreliti nosilno raketo z opazovalnim satelitom, a je kmalu po izstrelitvi raketa padla v morje. Pjongjang je raketo izstrelil kljub predhodnim mednarodnim obsodbam in zatrjeval, da gre v celoti za miroljubno rabo.

"Severnokorejski znanstveniki in inženirji se ne bodo nikoli vdali," je danes objavil severnokorejski časnik Choson Sinbo. Sklicujoč se na neimenovanega uradnika je poročal, da namerava Severna Koreja razviti še večjo raketo od unha-3, ki so jo izstrelili minuli teden.

Južnokorejski predsednik Lee Myung Nak pa je v današnjem radijskem nagovoru Pjongjang obtožil, da namerava razviti raketo dolgega dosega, ki bo sposobna nositi jedrsko konico. Ob tem je Severno Korejo pozval, naj se odpove svojemu raketnemu in jedrskemu programu ter opozoril, da je oborožitvena tekma povzročila zlom nekdanje Sovjetske zveze.

"Šušmarska izstrelitev rakete je Pjongjang stala okoli 850 milijonov ameriških dolarjev, kar bi zadostovalo za nakup približno 2,5 tone koruze. To bi za šest let rešilo pomanjkanje hrane," je še dejal Lee.

Varnostni svet Združenih narodov pa je napovedal, da bo še danes objavil predsedniško izjavo v zvezi s spodletelo izstrelitvijo severnokorejske rakete.