bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Svet

Severna Koreja bo poskušala izstreliti še večjo raketo

Deli na:

Severna Koreja je po nedavni spodleteli izstrelitvi rakete danes napovedala, da si bo prizadevala za izstrelitev nove, večje rakete v okviru svojega petletnega vesoljskega programa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja je minuli teden poskušala izstreliti nosilno raketo z opazovalnim satelitom, a je kmalu po izstrelitvi raketa padla v morje. Pjongjang je raketo izstrelil kljub predhodnim mednarodnim obsodbam in zatrjeval, da gre v celoti za miroljubno rabo.

"Severnokorejski znanstveniki in inženirji se ne bodo nikoli vdali," je danes objavil severnokorejski časnik Choson Sinbo. Sklicujoč se na neimenovanega uradnika je poročal, da namerava Severna Koreja razviti še večjo raketo od unha-3, ki so jo izstrelili minuli teden.

Južnokorejski predsednik Lee Myung Nak pa je v današnjem radijskem nagovoru Pjongjang obtožil, da namerava razviti raketo dolgega dosega, ki bo sposobna nositi jedrsko konico. Ob tem je Severno Korejo pozval, naj se odpove svojemu raketnemu in jedrskemu programu ter opozoril, da je oborožitvena tekma povzročila zlom nekdanje Sovjetske zveze.

"Šušmarska izstrelitev rakete je Pjongjang stala okoli 850 milijonov ameriških dolarjev, kar bi zadostovalo za nakup približno 2,5 tone koruze. To bi za šest let rešilo pomanjkanje hrane," je še dejal Lee.

Varnostni svet Združenih narodov pa je napovedal, da bo še danes objavil predsedniško izjavo v zvezi s spodletelo izstrelitvijo severnokorejske rakete.