Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šefi spletnih velikanov zaradi vladnega nadzora na obisku pri Obami

Deli na:
Šefi spletnih velikanov zaradi vladnega nadzora na obisku pri Obami

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj v Beli hiši sprejel direktorje velikih spletnih podjetij, ki so mu v živo izrazili to, kar so storili že pisno prejšnji teden, namreč da vohunske agencije pretiravajo z nadzorom v imenu vojne proti terorizmu.

Prejšnji teden je osem največjih tehnoloških podjetij Obamo javno pozvalo, naj obrzda vohunske agencije, katerih dejavnosti razkriva nekdanji analitik Agencije za nacionalno varnost NSA Edward Snowden.

Direktorji teh podjetij so sicer že več let vedeli kaj se dogaja, saj je NSA podatke od njih dobivala legalno na podlagi nalogov tajnega sodišča Fisa. A Snowden očitno spravlja v zadrego tudi njih.

Hujših posledic za njihovo poslovanje zaradi kršenja državljanskih pravic in glede na odločitev zveznega sodnika v ponedeljek tudi ustave sicer ne bo, je pa Obama za prihodnje leto napovedal reforme delovanja obveščevalnih agencij.


Bela hiša v sporočilu za javnost po srečanju z direktorji podjetij Google, Apple, Netflix, Yahoo in Twitter govori le o tem, da dokončujejo revizijo "signalnih obveščevalnih dejavnosti" na osnovi povratnih informacij iz zasebnega sektorja. V sporočilu pa ni nobene zaveze o reformah.

"Obama verjame v odprt, svoboden in inovativen internet in bo poslušal skrbi in priporočila vodij podjetij, skupaj s priporočili in skrbmi drugih," je sporočila Bela hiša.

Udeleženci pogovora z Obamo pa so izjavili, da cenijo priložnost, da so lahko predsedniku neposredno izrazili svoje mnenje o vladnem nadzoru in ga osebno pozvali, naj sprejme odločne reforme.

Na srečanju so govorili tudi o težavah spletne strani za zdravstveno zavarovanje, ki še vedno ne deluje, kot bi morala. Obama je direktorje pozval še, naj predlagajo svoje zamisli o tem, kako bi lahko racionalizirali delovanje vladnih agencij na splošno.