pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šef britanske obveščevalne službe GCHQ: Družbena omrežja so orožje ekstremistov

Deli na:
Šef britanske obveščevalne službe GCHQ: Družbena omrežja so orožje ekstremistov

Foto: Reuters

Spletna družbena omrežja Twitter, Facebook, WhatsApp so postala "poveljniška in nadzorna omrežja za teroriste in kriminalce", je včeraj opozoril novi šef britanske obveščevalne službe GCHQ Robert Hannigan. Čeprav so skrajneži Islamske države svetovni splet vzeli za svojega, si nekatera podjetja po njegovem še vedno zatiskajo oči pred tem problemom.

V članku, objavljenem v časniku Financial Times, je Hannigan pozval spletna podjetja, naj sodelujejo z obveščevalnimi službami. Nobeno od velikih tehnoloških podjetij se še ni odzvalo na njegov poziv, poroča britanski BBC.

Hannigan je poudaril, da Islamska država izkorišča svetovni splet kot kanal, preko katerega se promovira, ustrahuje ljudi in novači nove pripadnike.

Kot je opozoril, zaščita komunikacij predstavlja izziv za obveščevalne agencije, kakršna je GCHQ. Tehnike šifriranja sporočil, ki so bile nekoč domena držav in najbolj pretkanih kriminalcev, so po njegovih besedah zdaj postale dostopne vsem.

Hannigan je še poudaril, da se GCHQ in njeni sestrski agenciji MI5 in MI6 s temi izzivi ne morejo spopasti, kot je treba, brez večje podpore zasebnega sektorja, vključno z velikimi ameriškimi tehnološkimi podjetji, ki prevladujejo na svetovnem spletu.

Neobičajen javni komentar visokega predstavnika obveščevalne srenje bo po pričakovanjih še bolj razvnel polemike o zasebnosti na svetovnem spletu, ki jo je sprožil žvižgač Edward Snowden.

Zaupne informacije, ki jih je javnosti posredoval nekdanji obveščevalni analitik, razkrivajo, da je GCHQ igral ključno vlogo v operacijah ameriških obveščevalcev po svetu, vključno s spremljanjem velikih količin spletnih in telefonskih podatkov.