tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

navijac-turkinja Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenci katedrala slovenski navijači Ekipa24.si

Sijajni prizori iz Kölna! Slovenci pred mogočno ...

Svet

Sedem let zapora za nekdanjo ukrajinsko premierko Timošenkovo

Deli na:
Sedem let zapora za nekdanjo ukrajinsko premierko Timošenkovo

Foto: Reuters

Sodišče v Kijevu je danes nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko zaradi zlorabe oblasti ob podpisu pogodbe o dobavi plina z Rusijo obsodilo na sedem let zapora, za tri leta so ji prepovedali opravljanje uradnih dolžnosti ter ji naložili plačilo 200 milijonov dolarjev odškodnine.

"Sodišče je presodilo, da je Timošenkova namerno zlorabila pooblastila v kriminalne namene," je dejal sodnik Rodjon Kirejev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodnik je med prebiranjem obsodbe, ki je trajalo ves dopoldan, dejal, da je Timošenkova "januarja 2009 zlorabila pooblastila v kriminalne namene, zagrešila dejanja, ki so jasno presegla njena pooblastila in so imela težke posledice".
 
Sodnik Kirejev je dejal, da je pogodba z Rusijo ukrajinski naftni družbi Naftogaz povzročila za poldrugo milijardo grivn oziroma 190 milijonov dolarjev škode.
 
Timošenkova je že pred objavo razsodbe trdila, da je žrtev političnega procesa, s katerim jo želi predsednik Viktor Januakovič izločiti iz politične tekme. Napovedala je tudi, da se bo obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.
 
Trdi, da kot premierka ni potrebovala posebnega dovoljenja za podpis pogodbe z Rusijo in da so njena dejanja pomagala razrešiti spor z Moskvo glede cene plina, ki je povzročil težave pri oskrbi s plinom v Evropi.
 
V prvi izjavi po obsodbi je Timošenkova danes dejala, da se bo še naprej borila proti avtoritarni državi, ter potrdila, da se bo obrnila na sodišče v Strasbourgu.
 
Sporni sodni proces proti ukrajinski političarki je že bil deležen kritik EU in ZDA. Tako EU kot ZDA so Ukrajino pred objavo sodbe posvarile pred izolacijo, EU pa ima kot sredstvo pritiska v rokah dejstvo, da lahko zamrzne pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu z Ukrajino, tesnejše sodelovanje in vizumske olajšave za ukrajinske državljane.
 
Na oster odziv EU v primeru ostre kazni Timošenkovi so v ponedeljek v Luxembourgu opozorili tudi zunanji ministri EU.