Revija Reporter
Svet

Sebastian Kurz: Rusija je agresor na Ukrajino

STA

5. sep. 2018 6:00

Deli na:

Predsedujoči Svetu EU, avstrijski kancler Sebastian Kurz, je včeraj v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom Rusijo označil za agresorja na Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Govorim kot predsedujoči Svetu Evropske unije. Pričakujemo zelo jasen odziv na rusko agresijo in v tem oziru smo junija letos nadaljevali s sankcijami proti agresorju," je Kurz dejal ukrajinskemu predsedniku. Rusijo je tudi pozval, naj se vrne za pogajalsko mizo, poroča dpa, ki se sklicuje na sporočilo iz urada ukrajinskega predsednika.

EU je sankcije proti Rusiji uvedla zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 in njenih aktivnosti na vzhodu Ukrajine, so pa nekatere članice, med njimi tudi Avstrija, naklonjene otoplitvi odnosov z Moskvo, poroča dpa. Rusija in Avstrija sta v zadnjem času odnose zbližali - ruski predsednik Vladimir Putin je bil sredi avgusta častni gost na poroki avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl, s katero je tudi zaplesal. Poroke se je udeležil tudi Kurz.

"Poudariti moram, da smo zelo zaskrbljeni ob dejstvu, da so razmere še vedno težke," je dejal Kurz v zvezi z razmerami na Krimu.

Ples Putina z avstrijsko zunanjo ministrico na njeni poroki so v Ukrajini označili za "katastrofo", pa je avstrijskim novinarjem pred srečanjem s Kurzem dejal ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin. Srečanje Kurza in Porošenka naj bi se sicer osredotočilo tako na prizadevanja Ukrajine za članstvo v EU kot tudi na vprašanje enotnosti politike EU glede sankcije proti Rusiji.