EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Svet

Še prejšnji teden ga je Janša peljal na Triglav, zdaj se prvi diplomat EU že distancira od Janševih besed

Deli na:
Še prejšnji teden ga je Janša peljal na Triglav, zdaj se prvi diplomat EU že distancira od Janševih besed

Janša je na twitterju objavil fotografije vzpona na Triglav v Borrellom - Foto: Twitter

Izjave slovenskega premierja Janeza Janše v podporo preiskavi pokola političnih zapornikov v Iranu leta 1988, ki so sprožile nekaj zmede, nikakor ne predstavljajo stališča EU, je včeraj v Bruslju poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Opozoril je tudi na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu.

Zaradi njegovih izjav je iransko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej. Obsodili so Janševo udeležbo na dogodku in njegove izjave ter zahtevali pojasnila. EU pa so pozvali k pojasnitvi stališč.

Borrell je po včerajšnjem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju v odgovoru na novinarsko vprašanje povedal, da je govoril s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, na zasedanju pa da o tem niso javno razpravljali.

Pojasnil je, da je v nedeljo na poti iz Hrvaške v Bruselj po telefonu govoril z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom, ki ga je vprašal, ali stališča, ki jih je izrazil Janša kot predsedujoči Svetu EU, izražajo uradna stališča EU, saj da je bilo nekaj zmede, ker Slovenija sedaj predseduje Svetu EU.

Borrell je, kot je povedal, iranskemu ministru pojasnil, da lahko ima članica unije svoja stališča o določenih temah, a da ta, četudi ta članica predseduje Svetu EU, ne predstavljajo uradnih stališč EU.

Na zunanjepolitičnem področju uradna stališča EU na ravni voditeljev predstavlja predsednik Evropskega sveta Charles Michel, na ministrski ravni pa visoki zunanjepolitični predstavnik, je še poudaril Borrell.

Ob tem je spomnil na podoben primer, ko je madžarski premier Viktor Orban podal izjave glede Kitajske, ter ponovil, da kot takrat tisto ni bilo stališče unije, tudi v primeru izjav slovenskega premierja to ni bilo stališče unije.Stališče unije glede Irana je po Borrellovih besedah uravnoteženo - izvajati političen pritisk, ko je to potrebno, in obenem poskušati sodelovati, ko je to potrebno, na primer glede iranskega jedrskega programa. EU si z vsemi močmi prizadeva rešiti ta dogovor.

Visoki zunanjepolitični predstavnik je še pojasnil, da Janša sicer ni na nobeni točki dejal, da govori v imenu EU, vendar so ga v razpravi predstavili kot predsedujočega Svetu EU, kar da je povzročilo nekaj zmede.

Borrell je na vprašanje odgovoril v španščini. Tako se je odločil, da bi njegove besede zagotovo bile razumljene pravilno in da ne bi bilo napačnih tolmačenj, je poudaril, preden je odgovoril.

Z navedenim je visoki zunanjepolitični predstavnik odgovoril na vprašanja, ali se mu zdijo Janševe izjave primerne, ali izražajo stališča unije in ali ga skrbi, da bi lahko takšne izjave vplivale na pogovore o iranskem jedrskem programu. Osredotočil se je torej na vprašanje, ali izražajo stališča unije.

Same vsebine Janševih izjav Borrell ni izrecno komentiral. Na podlagi neuradnih informacij pa je mogoče razumeti, da se Bruslju sama sporočila glede človekovih pravic ne zdijo sporna, pač pa da je vprašljiv način, kako so bila podana.

Slika ni črno-bela tudi zato, ker je bila skupina, ki je organizirala dogodek, v okviru katerega je Janša podal izjave, tista, ki je razkrila iranski jedrski program, kar je bil eden od razlogov, da jo je unija umaknila s seznama terorističnih organizacij.

Spomnimo, pred dobrim tednom dni sta se Borrell in Janša skupaj povzpela na Triglav. Kakšen "borbeni duh" je Janša na twitterju komentiral Špančevo zdržljivost.

Loading...