mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Svet

Se je različica delta na Japonskem samouničila?

Deli na:
Se je različica delta na Japonskem samouničila?

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Na Japonskem, kjer se je peti val epidemije covida-19 končal nenavadno hitro, se je pojavila teorija, da je do tega prišlo, ker je različica delta z novimi mutacijami sama sebe vodila v samouničenje. Tako je prepričana skupina znanstvenikov, ki se ukvarja z genetskimi spremembami virusa, je nedavno poročal portal The Japan Times.

Potem ko so na Japonskem pred tremi meseci zaradi različice delta dnevno poročali o skoraj 26.000 novih okužbah z novim koronavirusom, so številke v zadnjih tednih padle na pod 200. Raziskovalci in znanstveniki imajo različne teorije, zakaj se je na Japonskem zelo na hitro začelo manjšati število novih okužb. Med drugim so to pripisali, da je več kot 75 odstotkov prebivalcev polno cepljenih ter da prebivalci upoštevajo fizično razdaljo in nosijo zaščitne maske.

Skupina raziskovalcev glavni razlog pripisuje genetskim spremembam, ki se dogajajo pri virusu med reprodukcijo, kar se dogaja s hitrostjo nekje dve mutaciji na mesec. Profesor na japonskem inštitutu za genetiko Ituro Inoue tako pojasnjuje, da je različica delta na Japonskem naredila preveč mutacij v nestrukturni beljakovini nsp14, katere naloga je popravljanje napak. Posledično virus ni uspel pravočasno odpraviti napak, kar je privedlo do samouničenja, je dodal.

"Bili smo šokirani ob odkritju," je povedal Inoue za The Japan Times. Ker je bila različica delta tako nalezljiva, je spodrinila ostale različice. S kopičenjem mutacij verjamejo, da je virus postopoma postal okvarjen in se ni več uspel reproducirati.Teorija profesorja bi lahko pojasnila izginotje širjenja različice delta na Japonskem. Se pa z rekordnimi vali okužb soočajo tudi številne druge države s podobno stopnjo precepljenosti, zaradi česar se zdi primer Japonske zelo nenavaden, še piše The Japan Times.

Da imajo virusi s poškodovanim nsp14 težave pri reproduciranju, je potrdil tudi Takeshi Urano, profesor na fakulteti za medicino univerze Shimane, ki je sodeloval z Inouejem.

Inoue je še pojasnil, da bi lahko do podobnega pojava izumrtja prišlo tudi drugod, vendar doslej v drugih državah še niso zabeležili toliko mutacij virusovega nsp14 kot na Japonskem.

Loading...