Revija Reporter
Svet

Zaušnica za Janšo: sam vpije o ukradenih volitvah v Venezueli, njegov prijatelj Orban pa ščiti diktatorja Madura

Marko Medvešek
13 2.207

1. avg. 2024 13:50 Osveženo: 14:03 / 01. 8. 2024

Deli na:

Janez Janša z Viktorjem Orban na sprehodu v Budimpešti.

Facebook/Viktor Orban

Medtem ko Janez Janša že nekaj dni besno tvita o kraji volitev v Venezueli, kjer so po razglasitvi zmage Nicolasa Madura izbruhnili množični protesti, je njegov prijatelj in mecen Viktor Orban preprečil namero Evropske unije, da z enotno izjavo vseh članic izrazi zaskrbljenost zaradi pomanjkljivosti in nepravilnosti na venezuelskih volitvah.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Venezueli se je napovedovala zmaga kandidata opozicije Edmunda Gonzaleza Urrutie, nakar je volilni svet objavil, da je zmagal aktualni predsednik Nicolas Maduro, ki naj bi dobil 51 odstotkov glasov, njegov tekmec pa 44 odstotkov. Volilni svet, ki je pod nadzorom Madurovega režima, ob tem ni pojasnil, kako je prišlo do takega rezultata in kako je bila preverjena veljavnost teh številk.

Opozicija trdi, da so bile volitve ukradene in da je Urrutia zmagal s 70 odstotki. V državi so izbruhnili nasilni protesti in devet latinskoameriških držav je zahtevalo »popolno ponovno preučitev rezultatov ob prisotnosti neodvisnih volilnih opazovalcev«. Organizacija ameriških držav (OAS) je nato sporočila, da zaradi številnih znakov nepravilnosti in manipulacij ne priznava uradnih rezultatov volitev.

Dvome v regularnost volitev in razglašenega rezultata izražajo marsikje po svetu, tudi v Evropski uniji, ki je Venezuelo pozvala k zagotavljanju preglednosti volitev. V Sloveniji je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Venezuelo pozvala k transparentnosti volilnega procesa in spoštovanju volje ljudstva.

V Sloveniji so med najglasnejšimi kritiki volilnega rezultat v Venezueli prvak SDS Janez Janša in njegovi podporniki. »Občutki slovenskih levičarjev ob spremljanju upora v Venezueli in rušenja kipov Huga Chaveza so verjetno zelo podobni občutkom njihovih vzornikov, ki so decembra 1989 s svojega zadnjega kongresa ZKS spremljali upor Romunov in eksekucijo diktatorja Ceaucescuja,« je na omrežju X zapisal Janša.

Za povrh že nekaj dni pridno poobjavlja tvite, kritične do Madura, venezuelskega režima in njegovih simpatizerjev (dejanskih ali namišljenih) v Sloveniji.

Pričakovati je bilo, da bo sumljive volitve v Venezueli obsodil tudi znani borec proti komunizmu in tesen Janšev zaveznik Viktor Orban, a je madžarski premier v tej zgodbi očitno na strani Madura. Madžarska je bila namreč tista članica, ki je preprečila enotno izjavo EU o dvomljivem rezultatu na volitvah v Venezueli, je poročal portal Politico EU.

Pa tak "prijatelj": Orban noče, da bi EU obsodila Putinovo blokado medijev - tudi Janševih

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je tako le v svojem imenu dal izjavo, s katero je izrazil dvom v poštenost volitev. Objavljeni rezultati so delni in nepreverjeni, je poudaril, zato jih ni mogoče priznati, dodal pa je še, da se številke volilnega sveta zelo razlikujejo od številk opozicije.

Znova je prišla do izraza pomanjkljivost zunanje politike EU, saj se mora o odločitvah – vključno z morebitnimi prihodnjimi sankcijami proti Venezueli – soglasno dogovoriti 27 držav članic. Več držav zato že zagovarja sprejemanje zunanjepolitičnih odločitev s kvalificirano večino.

Madžarsko zunanje ministrstvo je sicer zanikalo poročanje Politica, da je Madžarska z vetom blokirala skupno izjavo o Venezueli. Ob tem velja spomniti, da je madžarski zunanji minister Péter Szijjártó novembra lani obiskal venezuelsko prestolnico Caracas, kjer je izjavil, da želi Madžarska Venezueli s svojim znanjem pomagati pri črpanju nafte, in izrazil željo po energetskem sodelovanju s to latinsko-ameriško državo – predvsem se je zanimal za venezuelski zemeljski plin. Szijjártó je še dejal, da si želi Madžarska v bodoče videti čim manj sankcij v mednarodnih odnosih.

Medtem ko Orban iz Budimpešte vpliva na zunanjo politiko EU in se njegova vlada prilizuje levičarskim diktatorjem, Orbanov prijatelj Janez Janša pleza na Škrlatico in recitira Alojza Gradnika.

Tokratni primer sicer ni prvič, da je Orban ravnal zelo drugače od Janše – pred časom je denimo preprečil, da bi EU obsodila Putinovo blokado evropskih medijev, med katerimi so bili tudi mediji iz Janševe sfere.