duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

mario-fafangel Necenzurirano

Zakaj je vlado spet zapustil Mario Fafangel

Severina Magija_1 Njena.si

Igor dan pred Severininem rojstnim dnevom ujet v ...

Alen Kobilica in Maja Prašnikar Njena.si

Alen Kobilica verjame, da bo spet videl

Svet

Se gremo cepit v Srbijo? Slovenci drejo v Beograd po Pfizerja, Sputnika

Deli na:
Se gremo cepit v Srbijo? Slovenci drejo v Beograd po Pfizerja, Sputnika

Foto: Twitter

Medtem ko Jelko Kacin, koordinator množičnega cepljenja, robanti zaradi govoric o cepljenju olimpijske reprezentance za Tokio mimo vrste, se v Srbijo hodijo cepit celo tujci. Kaj poreče na to Kacin, nekdanji posebni poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, trenutno ni znano.

V EU ni cepiva. Če je, ga razdeljujejo po strogem načrtu cepljenja, nad katerim bdijo razni Kacini. Ob najmanjših izjemah se ljudje zgražajo in ropotajo. Glede izbire cepiv je trenutno v EU podobno kot v rajnki Jugoslaviji glede bombonov, ki se primejo na zobe. Bronhiji in kikiji. Srbija je glede ponudbe cepiv kot nekdaj Gradec za lepljive bombone. Pri čemer je bilo treba za cukre plačati, cepljenje pa je zastonj za vse. Treba je zgolj priti v Srbijo, izpolniti obrazec na spletu. Po SMS ali elektronski pošti pride ura in lokacija cepljenja, in to je to.

Aja, treba je še povedati, kaj naj vam vbrizgajo: cepivo družb Pfizer/BioNTech in AstraZenece, kitajski sinopharm ali ruski sputnik V. Na evropski celini so od Srbov samo Britanci precepljeni v večjem številu. Okoli dva milijona in pol Srbov je že bilo cepljenih vsaj z enim odmerkom, ki ga je pri njih prejelo tudi več kot 20 tisoč tujcev, med njimi tudi ilegalni migranti. Največ pa Bosanci, Albanci, Črnogorci, Makedonci, Hrvati in celo Slovenci. Bosni, Makedoniji in Črni gori je Srbija cepivo celo podarila, saj so ga zagotovili več kot dovolj. Cepivi sputnik V in sinopharm pa bodo še letos začeli tudi izdelovati.

Vučiću očitajo, da si s cepilnim turizmom krepi vpliv v regiji. V svoji maniri odgovarja, da ni govora o kaki geopolitiki, ampak izključno o srbskem altruizmu in reševanju življenj. Poudaril je celo, da s cepivom ne nameravajo služiti. Državam iz regije, ki dobijo komaj kaj odmerkov, pa še tiste kot donacije, bodo cepivo, proizvedeno v Srbiji, prodajali po proizvodni ceni. EU, ki v Vučiću vidi samodržca, populista in še kaj, je v teh besedah zagotovo videla njegov jasno iztegnjeni sredinec. A kaj, ko mora glede cepljenja samo molčati.

Loading...