Revija Reporter
Svet

Savdski prestolonaslednik je tri leta po brutalnem umoru novinarja z velikim pompom pripotoval v EU

STA
1 536

27. jul. 2022 8:34 Osveženo: 8:38 / 27. 7. 2022

Deli na:

Okrutno umorjeni savdski novinar Džamal Hašodži.

YouTube

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je včeraj prispel v Grčijo, na svoj prvi obisk v EU, odkar je bil leta 2018 v Turčiji umorjen savdski novinar Džamal Hašodži. Salman se je že srečal z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom in ob tem napovedal sklenitev niza dvostranskih sporazumov.

Na pogovor z Micotakisom je savdski prestolonaslednik prispel v spremstvu treh ministrov in velike gospodarske delegacije. Na začetku pogovorov je po navedbah grške javne televizije ERT napovedal, da bosta strani dokončno dogovorili niz dvostranskih projektov, vključno z namestitvijo električnega kabla, ki bi povezal državi in Evropi zagotovil "veliko cenejšo energijo".

Kot so napovedali na grškem zunanjem ministrstvu, bodo predstavniki držav v sredo podpisali več sporazumov s področja pomorskega prometa, energije in obrambne tehnologije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Grčije naj bi Salman nato odpotoval v Francijo, kjer naj bi se glede na navedbe uradne savdske tiskovne agencije srečal celo s predsednikom Emmanuelom Macronom.

Savdski prestolonaslednik je bil deležen mednarodne obsodbe po brutalnem umoru Hašodžija. Ostrega kritika savdskega režima, 59-letnega novinarja in kolumnista Washington Posta so ubili 2. oktobra 2018 v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu.

Savdska Arabija se je glede Hašodžija sprva sprenevedala in zanikala odgovornost za njegovo smrt, nato lagala, da se je Hašodži v konzulatu zapletel v pretep, v katerem je umrl, na koncu pa priznala umor, vendar zanikala, da bi šlo za ukaz z vrha. Novinarja naj bi ubili, ne da bi bin Salman vedel za to. Našli so nekaj vpletenih in jih obsodili.

Ameriške obveščevalne službe so ugotovile, da je ukaz o prijetju ali usmrtitvi novinarja izdal sam prestolonaslednik bin Salman.

Po zaostritvi pa si sedaj Rijad in Ankara prizadevata za normalizacijo odnosov. Nedavno se je s Salmanom v Džedi srečal tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je pojasnil, da ZDA potrebujejo Savdsko Arabijo, da se lahko soočijo z rusko agresijo in tekmujejo s Kitajsko.