stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdska Arabija zavrača ameriško poročilo o umoru Hašodžija

Deli na:
Savdska Arabija zavrača ameriško poročilo o umoru Hašodžija

Okrutno umorjeni savdski novinar Džamal Hašodži. - Foto: YouTube

Savdska Arabija je v petek zavrnila obveščevalno poročilo ZDA, ki odgovornost za umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija pripisuje savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. Kraljevina trdi, da gre za lažne in nesprejemljive navedbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vlada kraljevine Savdska Arabija popolnoma zavrača negativne, lažne in nesprejemljive ocene v poročilu, ki se nanašajo na vodstvo kraljevine in dodaja, da so v poročilu nepravilne informacije in zaključki," so sporočili s savdskega zunanjega ministrstva.

Ameriška obveščevalna agencija je v petek objavila poročilo o umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija leta 2018 v Turčiji, v katerem trdijo, da je umor odobril savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Objavil ga je Urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti po odobritvi predsednika ZDA Josepha Bidna, ki se je dan prej po telefonu pogovarjal s savdskim kraljem Salmanom.

Poročilo pravi, da ima prestolonaslednik popoln nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi agencijami Savdske Arabije, zato naj bi bilo zelo neverjetno, da bi takšno operacijo izvedli brez njegove odobritve.

Savdska Arabija se je glede Hašodžija sprva sprenevedala in zanikala odgovornost za njegovo smrt, nato lagala, da se je Hašodži v konzulatu zapletel v pretep, v katerem je umrl, na koncu pa priznala umor, vendar zanikala, da bi šlo za ukaz z vrha. Novinarja naj bi ubili, ne da bi bin Salman vedel za to. Našli so nekaj vpletenih in jih obsodili.