sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdska Arabija bo v obnovljive vire investirala 50 milijard dolarjev

Deli na:
Savdska Arabija bo v obnovljive vire investirala 50 milijard dolarjev

Foto: Reuters

Savdska Arabija pripravlja program obnovljivih virov energije, vreden do 50 milijard dolarjev, s čimer želijo povečati raznolikost svojega gospodarstva.

Cilj je s projekti sončnih in vetrnih elektrarn do leta 2023 doseči kapaciteto desetih gigavatov energije, država pa želi postati ena vodilnih na področju trajnostnega gospodarstva.

"Tokrat prvič govorimo o specifičnem programu. Vesel sem, da lahko oznanim, da bomo v naslednjih tednih zagnali prvi del našega obsežnega programa za uvedbo obnovljivih virov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na energetskem forumu v Abu Dabiju v ponedeljek povedal savdski minister za energijo Kalid Al Falih.

Vrednost programa po njegovih navedbah znaša med 30 in 50 milijard dolarjev, kapaciteta desetih gigavatov pa je "šele začetek". "Savdska Arabija bo postala ena od vodilnih držav na področju trajnostnega gospodarstva," je še napovedal Falih.

Savdska Arabija in tudi druge zalivske države si že nekaj časa prizadevajo za uvedbo drugačnih virov energije, ne le nafte, ki je njihova glavna izvozna dobrina. Pred dnevi so Združeni arabski emirati napovedali velike investicije v projekte, ki bodo tej z nafto bogati državi omogočili, da skoraj polovico vseh svojih potreb po energentih pokrije iz obnovljivih virov energije. Skupna vrednost naložb je 163 milijard dolarjev.

Kot piše v dokumentu z naslovom Energetska strategija 2050, bodo Združeni arabski emirati do omenjenega leta zagotovili 44 odstotkov potreb po energentih iz obnovljivih virov energije, 38 odstotkov iz plina, 12 odstotkov iz čistih fosilnih goriv ter šest odstotkov iz jedrske energije.