zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozy si je oddahnil, sodišče umaknilo obtožbe glede financiranja kampanje

Deli na:
Sarkozy si je oddahnil, sodišče umaknilo obtožbe glede financiranja kampanje

Foto: Reuters

Sodišče v francoskem mestu Bordeaux je po navedbah virov umaknilo obtožbe proti nekdanjemu predsedniku države Nicolasu Sarkozyju. Ta je bil marca obtožen v zvezi z domnevno nezakonitim financiranjem volilne kampanje leta 2007 s sredstvi ostarele dedinje kozmetičnega imperija L'Oreal, Lilliane Bettencourt.

V presenetljivem preobratu se je sodišče odločilo, da so dokazi proti Sarkozyju "prešibki", današnje poročanje časnika Sud-Ouest povzema nemška tiskovna agencija dpa. O umiku obtožb proti nekdanjemu predsedniku poroča tudi francoska AFP, ki se sklicuje na sodne vire.

Sodišče je obtožnico proti Sarkozyju, ki je preiskovalnemu sodniku Jean-Michelu Gentilu omogočilo začetek uradne preiskave, vložilo marca. Sumili so ga, da je izkoristil bolezen 90-letne milijarderke, ki trpi za demenco, da je od nje pridobil sredstva, okoli 150.000 evrov, za svoj volilni bojo leta 2007. Sarkozy je očitke zavračal.

Če bi Sarkozy dejansko moral stopiti pred sodišče in bil spoznan za krivega, bi mu grozila triletna zaporna kazen, prav tako pa pet let ne bi smel opravljati nobene javne funkcije.

Kot piše AFP, bi tako lahko odločitev sodišča odprla pot Sarkozyju, da se vrne v prve politične vrste še do časa za naslednje predsedniške volitve leta 2017. Sarkozy naj možnosti kandidature na njih ne bi izključeval.