nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanders upa na čudež v Kaliforniji

Deli na:
Sanders upa na čudež v Kaliforniji

Foto: Getty Images

V ameriških zveznih državah Kalifornija, New Jersey, Montana, Nova Mehika ter Severna in Južna Dakota bodo potekale še zadnje ključne strankarske volitve pred konvencijami republikancev in demokratov. Medtem ko je pri republikancih kandidat znan, se bosta za predsedniško nominacijo demokratov do zadnjega borila Hillary Clinton in Bernard Sanders.

Pri republikancih bodo na strankarskih volitvah v omenjenih petih zveznih državah le potrdili de facto predsedniškega kandidata stranke Donalda Trumpa. Newyorški milijarder bo tako s pomočjo zadnjih strankarskih volitev osvojil dovolj delegatskih glasov za uradno osvojitev predsedniške nominacije na julijski konvenciji republikancev.

Trump je sicer že pred časom s pomočjo nevezanih delegatov, ki se odločajo po svoje in jim ni treba upoštevati volje volivcev na republikanskih strankarskih volitvah, zbral dovolj delegatske podpore za nominacijo.

Medtem bo pri demokratih bolj zanimivo. Kljub prednosti Clintonove pri številu delegatov se bo senator iz Vermonta Sanders boril do bridkega konca. Demokratski kandidat mora za zmago zbrati 2383 delegatov. Razen z volitvami in strankarskimi zborovanji, kjer odločajo volivci, kandidati dobivajo podporo tudi tako imenovanih super-delegatov, to je strankarskih veljakov, ki se odločajo po svoje. Najbolj glede na to, kdo ima največ možnosti za uspeh na splošnih volitvah novembra.

Sanders pravi, da bo z veliko zmago v Kaliforniji, kjer so ankete bolj ali manj izenačene, prepričal super-delegate, da podprejo njega namesto Clintonove, ker ima več možnosti, da novembra premaga Trumpa. Clintonovi, ki jo podpira velika večina super-delegatov, do zadostnega števila delegatov manjka samo še nekaj deset delegatskih glasov.

Demokrati bodo sicer še 14. junija v okrožju Washington volili na svojih zadnjih strankarskih volitvah.