podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanders na soočenju zabrusil Clintonovi: Jaz sem tisti, ki prehiteva "dobrega prijatelja Trumpa"!

Deli na:
Sanders na soočenju zabrusil Clintonovi: Jaz sem tisti, ki prehiteva "dobrega prijatelja Trumpa"!

Foto: Getty Images

Demokratski predsedniški kandidati so imeli v nedeljo v Charlestonu v Južni Karolini šele četrto televizijsko soočenje, v katerem se je nekdanji guverner Marylanda Martin O'Malley ponovno skušal prebiti iz sence Hillary Clinton in Bernarda Sandersa, katerih dvoboj je bil spet v ospredju pozornosti.

Sanders in O'Malley sta glavna kritika števila in razporeda televizijskih soočenj, ki jih režira nacionalno vodstvo stranke. Prejšnja debata je bila v soboto, tokratna pa v nedeljo, kar pomeni nizko gledanost. Oba sta prepričana, da želi vodstvo stranke s tem pomagati vodilni kandidatki.

Predsednica nacionalnega odbora stranke Debbie Wasserman Schultz kritike zavrača in trdi, da je gledanost demokratskih soočenj velika, še posebej glede na to, da nimajo cirkuške zabave v obliki vodilnega republikanskega kandidata Donalda Trumpa. Tri demokratska soočenja si je doslej ogledalo le 33 milijonov ljudi, šest republikanskih pa 102 milijona.

Nedeljsko soočenje je potekalo v znamenju boja za demokratske volivce Južne Karoline, kar pomeni za glasove temnopoltih volivcev, saj so belci na jugu večinoma republikanci. Vsi trije kandidati so bili kritični do policijskega nasilja in so se zavzeli za korenito reformo kazensko-pravnega sistema, ki nesorazmerno bolj zapira temnopolte.

Clintonova se je doslej zaradi prednosti v anketah bolj kot na svoja dva konkurenta osredotočala na republikance. V nacionalnih anketah še vedno zanesljivo vodi, vendar pa se ji je Sanders dva tedna pred začetkom strankarskih zborovanj v Iowi zelo približal, v New Hampshiru, kjer bodo 9. februarja strankarske volitve, pa jo je celo prehitel.

Zaradi tega je napadla Sandersovo Ahilovo peto - orožje. Prihaja iz svobodnjaške države Vermont, kjer imajo ljudje radi svoje orožje in je temu ustrezno glasoval v svoji senatni karieri.

Clintonova je pogrevala njegova stara stališča, ko je glasoval proti kazenski odgovornosti proizvajalcev in prodajalcev orožja in proti večjemu nadzoru nad prodajo.

Več težav kot z orožjem pa bo imel Sanders v primeru osvojitve demokratske nominacije z davki. Predlaga namreč zdravstveno reformo po vzoru evropskih držav, tako da bi bili pokriti vsi prebivalci ZDA. Clintonova opozarja, da bo to drago in Sanders je bil prisiljen priznati, da namerava nekoliko povišati davke tudi za srednji razred.

"Jaz sem edina, ki obljublja, da ne bom nikoli povišala davkov za srednji razred," je zagotovila Clintonova in se postavila v bran zdravstveni reformi predsednika Baracka Obame.

Sanders ji ni ostal dolžan in jo je povezal s posebnimi interesi Wall Streeta. Omenil je, da je banka Goldman Sachs, ki je morala zaradi finančne krize plačati pet milijard dolarjev kazni, vendar ni šel nihče v zapor, dajala finančne ministre tako republikanskim kot tudi demokratskim vladam.

Poleg tega pa še pol milijona dolarjev Clintonovi za govore. Zaradi tega je prepričan, da Clintonova ne bo ničesar zares spreminjala.

Največ točk pa je pobral z opozorilom na ankete, ki kažejo, da je on tisti in ne Clintonova, ki v njih prehiteva "dobrega prijatelja Trumpa". V hipotetičnih anketah ima Sanders večjo prednost pred Trumpom, kot jo ima Clintonova.

Vsi trije demokratski kandidati so hvalili zunanjo politiko Baracka Obame glede Kube in Irana. Sanders je pri tem spet zadal udarec Clintonovi, ko je poudaril, da je za zmešnjavo na Bližnjem vzhodu kriva odločitev za vojno proti Iraku. Spomnil je, da je bil sam vedno proti tej vojni in niti mu ni bilo potrebno dodati, da je Clintonova v senatu glasovala za vojno.

Clintonova je poudarjala svoje izkušnje iz zunanje politike ter na vprašanje, kakšne odnose ima z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, odgovorila, da zanimive. Po smehu v dvorani je dodala, da temeljijo na medsebojnem spoštovanju, vendar pa je Putin nasilnež, ki se mu je potrebno nenehno postavljati po robu.

Noben od demokratov ne bi pošiljal ameriških vojakov v Sirijo oziroma kamorkoli na Bližnji vzhod, vsi trije pa se tudi zavzemajo za boljše varovanje pravice do zasebnosti v času vojne proti teroristom. Sanders želi reformirati drago vojsko v smer boja proti teroristom, ne pa več boja proti Sovjetski zvezi.

Sanders je v preteklosti že pomagal Clintonovi, ko je dejal, da ima dovolj vprašanj o njeni elektronski pošti. V času vodenja State Departmenta je uporabljala zasebni strežnik, kar je sedaj predmet preiskav.

Teh vprašanj tokrat ni bilo, prišla pa so vprašanja glede pretekle spolne živahnosti nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona. Nekaj žensk ga je obtožilo spolnega napada, prisiljen pa je bil priznati razmerje s pripravnico Monico Lewinsky in pred njo tudi z drugimi ženskami.

"Takšna vprašanja mi gredo na živce," je dejal Sanders, ki je pred dnevi Clintonovo obnašanje označil za vredno obsodbe. "Vprašali so me in sem odgovoril, vendar pa se sam dosledno izogibam napadom, ki nimajo zveze s pomembnimi vprašanji kampanje," je dejal.

Clintonova pa je potrdila, da bo našla vlogo za svojega moža v svoji administraciji. "Začelo se bo z nasveti v kuhinji, potem pa bomo videli, kam bo šlo naprej," je povedala in dodala, da ni dvoma, da ga bo uporabila za nasvete, še posebej okrog gospodarske politike, saj je šlo Američanom v času vladavine njenega moža s tega vidika zelo dobro.