sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanders je zavrnil donacijo pohlepnega milijonarja

Deli na:
Sanders je zavrnil donacijo pohlepnega milijonarja

Foto: Reuters

Demokratski predsedniški kandidat Bernard Sanders je zavrnil 2700 dolarjev donacije za svojo kampanjo od 32-letnega upravitelja hedge skladov iz Brooklyna Martina Shkrelija, ki je v ZDA postal podoba pohlepa Wall Streeta in farmacevtske industrije, ko je za 4000 odstotkov podražil zdravilo za redko bolezen.

Shkrelijevo podjetje je kupilo licenco za zdravilo daraprim, ki je edino znano za redko parazitsko bolezen in izkoristil monopol ter dvignil ceno s 13,50 na 750 dolarjev za eno tabletko. Večjega darila demokratskim predsedniškim kandidatom, ki kritizirajo pohlep farmacevtske industrije in naraščanje stroškov zdravstva, ni mogel dati.

32-letnemu Shkreliju, potomcu albanskega in hrvaške priseljenke, ni jasno, zakaj se ljudje tako pritožujejo nad njegovim podjetniškim duhom in poudarja, da so raziskave za nova zdravila v farmacevtski industriji zelo draga. Poleg tega pa zakon dovoljuje, da lastnik licence določi ceno.

Shkreli je 28. septembra Sandersu, ki je najbolj glasen proti pohlepu, poslal 2700 dolarjev, kar je najvišji dovoljeni znesek, ki ga lahko posameznik v volilnem ciklu nakaže kandidatu.

Sandersova kampanja mu je avtomatično poslala zahvalo, ko pa se je Shkreli pohvalil z donacijo, so mu odgovorili, da denarja od simbola pohlepa farmacevtske industrije ne bodo obdržali. Denar so nakazali kliniki za revne v Washingtonu.

Shkreli je povedal, da je Sandersu nakazal denar, ker se je želel srečati z njim, da se pogovorita o stroških farmacevtske industrije. Nekatera Sandersova stališča, sicer ne tista glede farmacije, so mu namreč zelo všeč. Kot Američanu albanskega izvora mu je zelo všeč, da je Sanders podprl posredovanje zveze Nata na Kosovu proti Srbiji v času predsednika Billa Clintona.

Shkreli se še odloča, katerega kandidata bo podprl, ti pa upajo, da bo izbral koga drugega. Za zdaj je v škripcih Jeb Bush, ki ga je Shkreli označil za zelo razumnega. Republikanskega kandidata Donalda Trumpa ne mara, med drugim verjetno zaradi tega, ker ga je newyorški milijarder označil za "razvajeno ščene", ne mara pa niti Hillary Clinton.