vesolje horoskop Dobra karma

Astrološka napoved za april 2020 za vseh 12 ...

Blaž Švab Svet24.si

Mladi očka Blaž Švab: Okoli mojega doma so ...

xi jinping re Reporter.si

Teorija zarote: kitajski komunisti širijo lažne ...

krizanteme, cvetličarna Svet24.si

Za vrtnarije in cvetličarne ne velja več ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Igralniškemu milijonarju mega posel z maskami

238337424 Odkrito.si

Indira v bolnišnici - Stanje se je zelo ...

jaka ana Njena.si

Ljubezen po domače: Pri Hafnerjih bodo spet ...

Svet

Sanchez se s pomočjo Kataloncev, Baskov in skrajne levice vrača na čelo vlade

Deli na:
Sanchez se s pomočjo Kataloncev, Baskov in skrajne levice vrača na čelo vlade

Pedro Sanchez - Foto: Profimedia

Stranka Katalonska republikanska levica (ERC) je včeraj odločila, da bo z vzdržanimi glasovi omogočila potrditev socialista Pedra Sancheza na položaj španskega premierja, poročajo tuje tiskovne agencije. Sanchez je že pred tem sklenil koalicijski dogovor s skrajno levo stranko Unidas Podemos in si zagotovil podporo baskovskih nacionalistov (PNV).

Nacionalni odbor ERC, ki zagovarja neodvisnost Katalonije, je včeraj potrdil dogovor s socialisti, ki predvideva pogajanja med katalonsko in špansko vlado, je sporočil podpredsednik stranke Pere Aragones. Posledično se bodo poslanci njegove stranke na glasovanju o imenovanju Sancheza v prihodnjih dneh vzdržali, je napovedal.

Tudi socialisti so sporočili, da so sklenili dogovor z ERC, ki predvideva začetek pogajanj med Barcelono in Madridom 15 dni po oblikovanju vlade. "Kot vsak konflikt takšne narave ga je možno rešiti zgolj po demokratični poti z dialogom, pogajanji in sporazumi," piše v dogovoru obeh strank. Pri tem se bodo posvetovali s katalonskim ljudstvom, so še zapisali.

Vodja socialistične stranke za imenovanje na položaj premierja v prvem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v nedeljo, potrebuje absolutno večino, torej 176 glasov v 350-članskem parlamentu. Te mu verjetno ne bo uspelo dobiti, saj socialisti skupaj s Podemosom in PNV ne bodo imeli dovolj glasov.


V drugem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v torek, pa potrebuje zgolj navadno večino. Tako bo prejel dovolj glasov, če se bo 13 poslancev stranke ERC zaprtega katalonskega politika Oriola Junquerasa vzdržalo glasovanja.

Španija bo tako najverjetneje po skoraj letu dni politične krize vendarle dobila manjšinsko vlado, v kateri bodo socialisti in Podemos. Skupaj bodo imeli 155 poslancev. To bo prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975.

Vodja ERC Junqueras je sicer še vedno v zaporu, kjer prestaja 13-letno zaporno kazen zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Obsojen je bil zaradi njegove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije konec leta 2017. Španski državni pravobranilec je ta teden špansko vrhovno sodišče pozval, naj ga začasno izpusti iz zapora, da bi lahko prevzel mandat evropskega poslanca, ki ga je osvojil na majskih evropskih volitvah. Vrhovno sodišče naj bi odločitev sprejelo v prihodnjih dneh.

V taboru katalonskih strank, ki zagovarjajo neodvisnost regije, sicer niso enotni. Predsednik Katalonije Quim Torra iz vrst stranke Skupaj za Katalonijo je na včerajšnjem srečanju podpredsedniku ERC Aragonesu povedal, da ne podpira njihovega dogovora s socialisti. Poudaril je, da mora on kot predsednik regionalne vlade potrditi kakršen koli dogovor med katalonsko in špansko vlado.

loading...
Loading...