Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samaras pred volitvami obljublja nižje davke in več delovnih mest

Deli na:
Samaras pred volitvami obljublja nižje davke in več delovnih mest

Foto: Reuters

V Grčiji naj bi po besedah predsednika vlade Antonisa Samarasa v prihodnjih šestih letih odprli 700.000 novih delovnih mest. V predstavitvi programa svoje konservativne stranke pred skorajšnjimi parlamentarnimi volitvami je Samaras napovedal tudi postopno znižanje davkov ter obsežno reformo socialnega sistema.

Samaras je več sto ministrom in podpornikom predstavil gospodarski in reformni program svoje konservativne stranke Nova demokracija. Ta predvideva zaposlovanje v sedmih ključnih gospodarskih panogah, med njimi v turizmu, ladjedelništvu, kmetijstvu in farmaciji, ki k bruto domačemu proizvodu Grčije prispevajo 54 milijard evrov.

Z nadaljevanjem reform v Grčiji se bo okrepila konkurenčnost gospodarstva in privabila investicije, je Samaras dejal v govoru pred predčasnimi volitvami, ki bodo čez dva tedna.

Premier je izpostavil delo, ki ga je na področju reform v zadnjih dveh letih in pol opravila njegova koalicija, da bi Grčijo obranila pred odhodom iz območja evra. Vendar pa so se prejšnji teden pojavile bojazni, da bi država opustila evro, če bo na volitvah zmagala stranka Siriza, ki nasprotuje varčevanju.

Grčija je pod vodstvom zdajšnje koalicije dosegla napredek na področju javnih financ ter se zahvaljujoč korenitim in nepopularnim reformam, ki so jih zahtevali mednarodni kreditodajalci, po šestih bolečih letih recesije lani spet vrnila h gospodarski rasti.

A okrevanje je še na trhlih nogah, saj je stopnja brezposelnosti v Grčiji s 25 odstotki še vedno najvišja v območju evra, vsak peti prebivalec pa živi pod pragom revščine, je opozoril Samaras. Zavedajoč se teh problemov je obljubil "socialno državo" ter postopno znižanje obdavčitve plač in nepremičnin.

"In to brez novih primanjkljajev," je Samaras dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Evropska komisija je lani novembra Grčiji za letos napovedala gospodarsko rast v višini 2,9 odstotka.

V Grčiji bodo 25. januarja volitve novega parlamenta. Samarasova stranka Nova demokracija se v raziskavah javnega mnenja uvršča na drugo mesto. Vodilna je opozicijska skrajno levičarska stranka Siriza, katere voditelj Aleksis Cipras državljanom obljublja nova pogajanja o varčevalnem programu, ki ga je morala Grčija sprejeti, da so jo partnerke iz EU in Mednarodni denarni sklad z 240 milijardami evrov pomoči rešili pred bankrotom.