kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sam proti sodišču

Deli na:

Odvetnik Radovana Karadžića, Svetozar Vujačić, je danes sporočil, da se bo nekdanji predsednik Republike srbske pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije branil sam, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Odvetnik Radovana Karadžića, Svetozar Vujačić, je danes sporočil, da se bo nekdanji predsednik Republike srbske pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije branil sam, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot je pojasnil Vujačić, bo imel Karadžić v Srbiji pravno oziroma strokovno ekipo, ki mu bo ves čas pomagala pri obrambi, vendar pa se bo pred haaškim sodiščem branil sam, "kakor to mojstrsko počne tudi Vojislav Šešelj".

Odvetnik sicer ni izključil možnosti, da bo Karadžić Haagu predan že ta konec tedna, kot je pred tem napovedalo srbsko tožilstvo za vojne zločine. Je pa ponovil, da bo pritožbo na odločitev preiskovalnega sodnika, da so izpolnjeni vsi pogoji za izročitev, vložil v petek.

Kot je pojasnil, to počne predvsem zato, da bi Karadžićevi družini omogočil obisk obtoženca, ko je ta še v Beogradu. Preiskovalni sodnik je v torek dovolil obisk, vendar pa visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak družini ne dovoli odhoda iz države.

Ponovil je še, da bo vložil tožbo proti osebam, ki naj bi Karadžića aretirale že v petek zvečer in so ga nato zadrževale do ponedeljka zvečer, ko je bil prepeljan pred preiskovalnega sodnika. Srbske oblasti to sicer zanikajo in vztrajajo, da je prišlo do aretacije v ponedeljek.

Pred preiskovalnim sodnikom v noči na torek naj bi Karadžić sicer po pisanju spletne strani hrvaškega časnika Jutarnji list takoj priznal, kdo je, sicer pa naj bi bil miren in zadržan, kar nekateri pripisujejo njegovemu poznavanju psihologije in meditacije.

Pred sodnikom naj bi haaški obtoženec dejal le: "Žal mi je le, da nisem zdržal do konca leta. Haaško sodišče bi do takrat zaprli in jaz bi bil miren do konca življenja." Po besedah Vujačića se je Karadžić po zaprtju sodišča v Haagu nameraval predati srbskim oblastem in v Beogradu dokazati svojo nedolžnost.