mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Salvini zanika, da je na plačilni listi Moskve: Od Rusije nisem vzel rublja, evra, dolarja ali litra vodke

Deli na:
Salvini zanika, da je na plačilni listi Moskve: Od Rusije nisem vzel rublja, evra, dolarja ali litra vodke

Matteo Salvini - Foto: Reuters

Ameriška spletna stran BuzzFeed je poročala, da je pridobila zvočni posnetek o dogovarjanju tesnega sodelavca italijanskega notranjega ministra in podpredsednika vlade Mattea Salvinija z Rusi o tajnem nakazilu več deset milijonov dolarjev njegovi skrajno desni stranki Liga. Salvini je to zanikal.

BuzzFeed News je poročal, da je pridobil "eksploziven zvočni posnetek" pogovora o oblikovanju "velikega zavezništva" na srečanju treh Italijanov, med njimi dolgoletnega Salvinijevega sodelavca Gianluce Savoinija, in treh Rusov 18. oktobra lani v moskovskem hotelu Metropol, dobra pol leta pred evropskimi volitvami.

Italijanski tednik l'Espresso je sicer že februarja objavil podobne obtožbe glede srečanja Savoinija in Rusov na omenjeni datum v Moskvi. Tudi takrat je Salvini zavrnil vse navedbe o domnevnem ruskem financiranju njegove stranke.

Na posnetku, ki ga je pridobil BuzzFed, je slišati, kako se pogovarjajo o pogojih dogovora med ruskim naftnim podjetjem o prodaji treh milijonov ton nafte italijanskemu naftnemu gigantu Eni v letu dni v vrednosti okoli 1,5 milijarde ameriških dolarjev. Glavni namen pa bi bilo tajno nakazilo več deset milijonov dolarjev Salvinijevi stranki, saj naj bi dobila štiri odstotke vrednosti prodaje.

"Njihov nominalni namen je bil naftni dogovor; njihov dejanski cilj pa spodkopati liberalne demokracije in oblikovati novo nacionalistično Evropo, povezano z Moskvo," navaja BuzzFeed.

Kot še navaja, posnetek, katerega prepis so objavili, razkriva, kako daleč sta bili strani pripravljeni iti, da bi skrili dejstvo, da bi dogovor dejansko koristil Ligi. S tem bi sicer stranka kršila italijansko volilno zakonodajo, ki političnim strankam prepoveduje sprejemanje velikih donacij iz tujine, dodajajo.

Salvini, ki so ga ruski udeleženci označili za "evropskega Trumpa", se srečanja ni udeležil, je pa bil takrat v Moskvi. Dan pred tem je v govoru v ruski prestolnici kritiziral sankcije proti Rusiji, srečal pa se tudi z visokimi ruskimi predstavniki.



Kot izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP, avtentičnosti posnetka zaenkrat še ni bilo mogoče potrditi. Prav tako ni bilo mogoče potrditi identitete udeležencev sestanka, med katerimi je portal potrdil samo identiteta Salvinijevega sodelavca Savoinija. O ruskih udeležencih pa je zapisal, da je iz vsebine pogovora mogoče sklepati, da gre za visoke ruske predstavnike. Prav tako niso znane okoliščine nastanka posnetka. Portal sicer meni, da je šlo za pravo in ne nameščeno srečanje.

Priznava tudi, da ni jasno, ali je bil dogovor uresničen in ali je Liga tudi dejansko bila financirana s tem denarjem.

"Tožil sem že v preteklosti in znova bom to storil," je dejal Salvini v odzivu. Zatrdil je, da od Rusije ni "nikoli vzel rublja, evra, dolarja ali litra vodke".

Savoini, ki je trenutno predsednik kulturnega združenja Lombardija-Rusija in je poročen z Rusinjo, je po poročanju italijanskih medijev kontaktna oseba Salvinija z Rusijo in njenimi voditelji.

Tudi Savoini je v odzivu poročanje ameriškega portala zanikal in zatrdil, da Liga od Rusije ni prejela "niti centa, niti rublja". "Edina pomembna stvar je resnica. Ostalo so samo besede," je dejal glede članka, poroča italijanske tiskovna agencija AGI.

Glavna italijanska opozicijska Demokratska stranka je pozvala Salvinija, naj v parlamentu razjasni, ali je Liga dejansko prejela "ruske rublje za kampanjo proti evru", poroča AFP.