miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Saborska komisija za odvzem imunitete poslancu HDZ zaradi obtožb o korupciji

Deli na:
Saborska komisija za odvzem imunitete poslancu HDZ zaradi obtožb o korupciji

Foto: Arhiv Reporterja

Mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora je danes sprejela zahtevo tožilstva za odvzem poslanske imunitete poslancu HDZ Petru Čobankoviću, ki je obtožen sodelovanja pri spornem nakupu poslopja za ministrstvo za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo leta 2009, ko je bil minister. Odločitev mora potrditi še sabor.

Komisija je odločitev sprejela soglasno, kot je običajno v primerih, ko ukinitev imunitete za kakšnega izmed poslancev zahteva tožilstvo. V HDZ so po današnji seji komisije sporočili, da o strankarski usodi Čobankovića ne bodo razpravljali, dokler ne bodo videli zaključka kazenskega postopka.

Čobanković naj bi bil vpleten v nov primer politične korupcije na Hrvaškem, ki je znan kot afera Planinska. Gre za peto obtožnico, ki jo je protikorupcijski urad vložil proti nekdanjemu premieru Ivu Sanaderju.

Od konca prejšnjega tedna ga bremenijo, da je pri sporni prodaji poslopja v lasti bivšega saborskega poslanca HDZ in znanega zagrebškega mesarja Stjepana Fiolića ministrstvu, ki ga je vodil Čobanković, zaslužil 2,3 milijona evrov.

Ob Sanaderju, Fioliću in Čobankoviću je obtožen tudi glavni direktor podjetja Inženirski biro Mladen Mlinarević, ki naj bi bil odgovoren za prenapihnjeno oceno vrednosti poslopja in zemljišča. Nepremičnine so ocenili na slabih 80 milijonov kun ali dobrih deset milijonov evrov.


Hrvaški mediji so poročali, da je Fiolić preko Hypo Leasinga, ki ga je izkoristil zgolj za kritje, leta 2009 poslovno stavbo v Planinski ulici v Zagrebu prodal omenjenemu ministrstvu za veliko več denarja v primerjavi s takratnimi cenami na nepremičninskem trgu. Ob tem naj bi oškodovali proračun za 26,4 milijona kun (3,5 milijona evrov).

Mediji so tudi objavili, da je Čobanković preiskovalcem priznal kaznivo dejanje in dejal, da je vse naredil na izrecno zahtevo Sanaderja, čeprav je bivšega premiera in njegovega prijatelja Fiolića opozoril, da gre za preveliko ceno. Na Hrvaškem ugibajo, da se je Čobanković s tožilstvom v zameno za priznanje dogovoril za milejšo kazen, predvidoma leto dni zapora.

Tudi Fiolić naj bi domnevno priznal malverzacije s prodajo poslopja, čeprav je najprej zanikal, da je izročil 2,3 milijona evrov Sanaderju. Denar, kune in evre, naj bi Sanaderju prinesel v kartonski škatli z oznakami svoje mesnice, so poročali hrvaški mediji.

Sanader je v ponedeljek po naroku na sojenju za afero Fimi-media ostro napadel glavnega tožilca Mladena Bajića, češ da proti njemu vodi križarsko vojno. "Prepričan sem, da ne bo zmagal. Gre za še eno izmed montiranih obtožnic, ker so izsiljevali priče," je pred novinarji izjavil Sanader.

Kot je pojasnil, naj bi Fiolića "zlomili" z izsiljevanji, da bodo zaprli tudi njegovo soprogo in sina ter da bo sam devet let v zaporu. Dodal je, da mu je žal, ker Bajića ni odstavil, ko je bil premier, ker kopičenje postopkov proti njemu "ni demokratično".

Loading...