Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski poslovnež zanika podkupovanje Sanaderja

Deli na:

Ruski poslovnež Mihael Gucerijev je v današnjem nadaljevanju sojenja bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju obtožil glavno pričo tožilstva, podjetnika Roberta Ježića, da mu je ukradel denar, ki naj bi bil namenjen financiranju projekta Družba Adria. Zanikal pa je, da bi šlo za podkupnino Sanaderju, kot to trdi Ježić.

Gucerijev se je danes pojavil na zagrebškem sodišču v spremstvu madžarskega poslovneža in njegovega poslovnega partnerja Imre Fazekasa, ki je pričal v četrtek. Zatrdil je, da je bilo pet milijonov evrov preko njegovega ciprskega podjetja izplačanih nekdanjemu Ježićevemu švicarskemu podjetju Xenoplast. Denar je bil namenjen za nakup zemljišč in transport nafte v projektu Družba Adria, ne pa za plačilo Sanaderju, je dejal Fazekas.

Zgodbo je danes potrdil Gucerijev, ki je povedal, da je lastnik med 300 in 400 podjetij v različnih državah, med drugim pa tudi Russnefta, ki je poslovni partner z madžarskim Molom. Tožilstvo bremeni Sanaderja, da je od Mola prejel deset milijonov evrov podkupnine za prepustitev upravljavskih pravic v energetski družbi Ina madžarskim solastnikom.

Gucerijev je danes povedal, da je nameraval na Hrvaškem izgraditi naftovod ter da je preko Fazekasa namenil Ježiću deset milijonov evrov kot avans, da bi projekt tudi zagotovil glede na njegov nekdanji položaj direktorja kemične družbe Dioki in glede na dobre povezave v hrvaški politiki. Nakazal naj bi pet milijonov.

Ruski poslovnež je danes izjavil, da projekt ni bil uspešen ter da bi mu morali vrniti denar. "Vendar pa so se domislili, da tega ne bodo storili in so izmislili zgodbo, zaradi katere sem danes na sodišču", je dejal Gucerijev.



Poudaril je, da ne more dojeti, zakaj je sploh končal na sodišču kot priča v omenjenem primeru, prav tako pa ne razume, kakšna je njegova povezava s Sanaderjem, s katerim se, kot trdi, nikoli prej nista srečala.

Gucerijev je med drugim danes potrdil, da so proti njemu v Rusiji sprožili 70 postopkov, sicer pa so jih leta 2009 vse ustavili.

Tako kot v primeru Fazekasa je tožilstvo ugovarjalo resničnosti pričevanja Gucerijeva. Oba sta bila priči obrambe. Zato pa je bil zadovoljen Sanader, ki je po odhodu z današnjega sojenja novinarjem dejal, da pričevanji Fazekasa in Gucerijeva mečeta popolnoma drugo luč na celotni primer.

Sojenje v primeru Mola, ki je združeno s primerom Hypo banka, bodo nadaljevali 24. maja, ko naj bi pričal Sanaderjev brat Flavio, ki živi v Švici. Hrvaški mediji so poročali, da ima Flavio Sanader veliko premoženje, ki naj bi ga ustvaril s podkupninami, ki naj bi jih od madžarskega Mola prejel bivši premier.