pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

janez jansa bobo 9 Necenzurirano

Kdo je glavni krivec za bencinski kaos #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

tanja-postružnik-koren Njena.si

Šov voditeljici Tanji prinesel pomembno spoznanje

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski nobelovec svojo nagrado prodal za pomoč ukrajinskim beguncem: iztržil je 98 milijonov dolarjev

Deli na:
Ruski nobelovec svojo nagrado prodal za pomoč ukrajinskim beguncem: iztržil je 98 milijonov dolarjev

Dmitrij Muratov - Foto: Profimedia

Nobelov nagrajenec za mir in odgovorni urednik ruskega liberalnega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov je v ponedeljek na dražbi v New Yorku za Nobelovo nagrado iztržil približno 98 milijonov evrov. Celoten izkupiček bo namenjen Unicefu za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.

Dražbena hiša Heritage Auctions se je odpovedala pristojbinam, zato bo celoten znesek namenjen Unicefu za ukrajinske otroke, razseljene zaradi ruske invazije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dražba je potekala 20 minut, med katerimi je najprej vrednost narasla na 14,3 milijona evrov, nato pa je anonimni ponudnik po telefonu za nagrado ponudil 98 milijonov evrov in s tem končal prodajo.

Muratov, oster kritik Kremlja, si je Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 delil s filipinsko novinarko Mario Resso za njuna prizadevanja za zaščito svobode izražanja. Muratov je že pred tem napovedal, da bo spremljajočo denarno nagrado v višini 475.000 evrov podaril v dobrodelne namene, njegova zamisel pa je bila, da bi na dražbi prodali tudi medaljo, "da bi otrokom beguncem omogočili prihodnost".

Marca, več kot mesec dni po začetku ruske invazije na Ukrajino, je Muratov začasno zaustavil izdajanje Nove Gazete zaradi pritiskov ruskih oblasti v zvezi z njihovim poročanjem o vojni. Muratov je javno kritiziral napad Rusije na Ukrajino, časnik pa se je izogibal neposredni omembi "vojne", saj je uporaba te besede v povezavi z invazijo na Ukrajino v Rusiji prepovedana.

Aprila je bil Muratov tarča napada neznancev, ki so nanj zlili večjo količino rdeče barve, pomešane z acetonom. Napadli so ga v spalni kabini vlaka na relaciji Moskva - Samara.