Revija Reporter
Svet

Ruski hekerji naj bi napadli norveška ministrstva in vojsko

STA

4. feb. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Norveška je opozorila, da so bili zunanje ministrstvo, vojska in druge institucije pred kratkih tarča hekerskih napadov, za katerimi naj bi stala Rusija.

"Devet različnih elektronskih naslovov je bilo tarča poskusa t.i. ribarjenja oz. tarča zlonamerne pošte," je za norveško televizijo TV2 povedal predstavnik norveške obveščevalne agencije PST Arne Christian Haugstoyl. Kot avtorja napada je navedel skupino "APT 29, ki naj bi bila povezana z ruskimi oblastmi".

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, naj bi sicer šlo za isto skupino, ki naj bi bila odgovorna za hekerske napade na strežnike ameriških demokratov med predsedniškimi volitvami v ZDA. Rusija je te očitke zavrnila.

Napad sicer po mnenju norveške službe PST ni uspel in napadalci se po njihovem mnenju niso dokopali do nobenih zaupnih ali občutljivih podatkov.

Odnosi med Norveško, ki je članica Nata, in Rusijo so načeloma dobri, čeprav so se v zadnjih letih zaradi ukrajinske krize prav tako poslabšali. Pred dnevi je prišlo tudi do "incidenta", ko Moskva ni hotela izdati vizuma dvema norveškima poslancema.

Vlada v Oslu je zaradi tega na pogovor poklicala tudi ruskega veleposlanika, ki je pojasnil, da je bil to povračilni ukrep, ker Norveška sodeluje pri protiruskih sankcijah Zahoda zaradi ukrajinske krize. V Moskvi so bili nezadovoljni tudi zaradi prihoda 300 ameriških vojakov na norveško ozemlje, še navaja AFP.