Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruska opozicija poroča o volilnih nepravilnostih

Deli na:
Ruska opozicija poroča o volilnih nepravilnostih

Foto: Reuters

V Rusiji volijo novega predsednika, ki bo brez dvoma znova postal sedanji premier Vladimir Putin. Volišča so se odprla v soboto zvečer na skrajnem vzhodu države, zaprla pa se bodo danes ob 18. uri po srednjeevropskem času v Kaliningradu. Opozicija in nevladne organizacije že poročajo o nepravilnostih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nekaj ur po odprtju volišč je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP neodvisna skupina v Moskvi že prejela tisoč pritožb zaradi nepravilnosti na volitvah po državi, od vprašljivih volilnih seznamov do nedelujočih spletnih kamer in do avtobusov, s katerimi naj bi na volišča organizirano peljali Putinove volivce. Opazovalci opozicijskih strank poročajo tudi o večkratnem glasovanju na več voliščih.

Osrednja volilna komisija pa je sporočila, da je bila danes do 10. ure po moskovskem času volilna udeležba 12-odstotna. V enakem obdobju je bila na predsedniških volitvah leta 2008 volilna udeležba 8,9-odstotna, na lanskih parlamentarnih volitvah pa 5,2-odstotna.

V Moskvi je svoj glas že oddal sedanji predsednik Dmitrij Medvedjev, za katerega je Putin napovedal, da ga bo imenoval za premiera; v Moskvi je glasoval tudi Putin. Z njim je na volišče prišla tudi soproga Ljudmila, ki se le redko pojavlja v javnosti. "Vstal sem, telovadil in prišel sem. Upam, da bo visoka volilna udeležba," je dejal Putin ob oddaji glasu.

Ob favoritu Putinu se za predsedniški položaj potegujejo še kandidat Komunistične stranke Genadij Zjuganov, vodja liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski, multimilijarder Mihail Prohorov in nekdanji predsednik stranke Pravična Rusija Sergej Mironov. Analitiki poudarjajo, da nobeden od protikandidatov dejansko ni pravi Putinov tekmec. Predstavnikom opozicije pa se tudi tokrat ni uspelo prebiti skozi "birokratsko sito".

Putin, nekdanji tajni agent, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se bo tako po štirih letih na položaju premiera znova vrnil v Kremelj. Nedavne spremembe ustave so predsedniški mandat podaljšale s štirih na šest let, kar ob možnosti dveh zaporednih mandatov v teoriji pomeni, da bi Putin lahko načelu Rusije ostal do leta 2024.Na predsedniški stolček se vrača ob množičnih demonstracijah opozicije, ki zaradi volilnih prevar na parlamentarnih volitvah potekajo že od decembra lani in se bodo po napovedih nadaljevale danes že takoj po koncu volitev in v ponedeljek.

Poznavalci opozarjajo, da so ti protesti v Rusiji najbolj množični po letu 1991 in menijo, da se Putinu v Kremlju obeta zahteven mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti opoziciji in se približati volivcem.

Zaradi izkušenj s preteklimi volitvami večina Rusov ne verjame, da bodo tokratne volitve potekale brez kršitev. Opozicija je volitve že označila za nepravične, oblasti pa trdijo, da so kritike neutemeljene.

Da bi odvrnil obtožbe o volilnih prevarah, je Putin sicer ukazal, da so na vseh voliščih, ki jih je več kot 90.000, postavili spletne kamere. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je skupno postavljenih okoli 180.000 spletnih kamer, vendar pa vsi posnetki niso kakovostni, prihaja do prekinitev in drugih motenj, tako da bi težko govorili o dejanski možnosti nadzora poteka glasovanja na voliščih.

Ali bodo kamere prispevale k poštenim volitvam, še ni mogoče oceniti, so pa pred začetkom volitev že poskrbele za zabavo Rusov, saj so pokazale marsikaj, kar bi lahko ostalo skrito. Volišča so v javnih prostorih - šolah, vaških klubih, občinskih poslopjih. Tako so se v Rusiji zabavali nad posnetki, v katerih je na enem videti kako se, sicer oblečen, zaljubljeni par objema na mizi, na drugem poteka plesna zabava, na tretjem pa praznovanje, na četrtem pa pretep otrok v šoli.