sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija zaradi »vmešavanja v rusko notranjo politiko« izgnala ameriški Usaid

Deli na:
Rusija zaradi »vmešavanja v rusko notranjo politiko« izgnala ameriški Usaid

Foto: Reuters

Rusija je odločila, da mora Ameriška agencija za mednarodni razvoj (Usaid) do 1. oktobra ustaviti vse dejavnosti v Rusiji. Za izgon agencije so se odločili, ker naj bi se poskušala vmešavati v rusko notranjo politiko. Odločitev bi lahko povzročila novo diplomatsko krizo v odnosih z ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič je odločitev danes pojasnil z besedami, da je Usaid s svojimi donacijami skušal "vplivati na politične procese, vključno z volitvami na različnih ravneh, in na institucije civilne družbe".

Zunanje ministrstvo je ob tem še posebno zaskrbljenost izrazilo zaradi dejavnosti Usaida v ruskih regijah, posebno v Severnem Kavkazu, in dodalo, da so na to ameriške kolege opozorili že večkrat.

Rusija se tudi vidi kot državo donatorko, ki od zunaj ne potrebuje več razvojne pomoči, njena civilna družba pa je dovolj zrela in ne potrebuje zunanjega vodstva. Zunanje ministrstvo je še dodalo, da bodo z veseljem sodelovali z Usaidom v "tretjih državah".

Skoraj 60 odstotkov letnega proračuna, ki znaša 50 milijonov dolarjev, je ta ameriška vladna agencija namenjala za promocijo demokracije in civilne družbe v Rusiji, pomemben del pa tudi za zdravstvene in druge projekte. Deluje v več kot sto državah, v Rusiji pa od leta 1992 po razpadu nekdanje Sovjetske zveze. V tem času je za projekte v Rusiji namenila skoraj tri milijarde dolarjev, tretjino za podporo demokraciji, je povedala tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Victoria Nuland.

Nulandova, ki je pred tem danes prva sporočila vest, da bo Usaid zaradi zahteve Moskve zaprl urad v Rusiji, je ob tem poudarila, da bodo ZDA še naprej podpirale demokracijo, človekove pravice in razvoj civilne družbe v Rusiji.


Spomnila je še, da je Usaid med drugim v Rusiji podpiral programe boja proti tuberkulozi, za pomoč sirotam in invalidom ter za zaščito okolja. Čeprav ima vsaka država suvereno pravico do odločitve, ali bo prejemala pomoč Usaida, je izrazila upanje ZDA, da bo Rusija prevzela polno odgovornost za nadaljevanje omenjenih že dobro utečenih programov, ki koristijo ljudem.

Usaid v Rusiji finančno podpira tudi nevladno organizacijo za nadzor volitev Golos, ki je na lanskih parlamentarnih volitvah poročala o nepravilnostih.

Golos je odločitev oblasti v Moskvi že označil za "hud udarec" in izrazil zaskrbljenost zaradi financiranja izvajanja nadzora na lokalnih volitvah 14. oktobra. Problem je namreč v tem, da so ruska podjetja, ki namenijo sredstva za nadzor volitev, takoj izpostavljena pritiskom, je za AFP dejala predsednica Golosa Lilia Šibanova.

Ruske nevladne organizacije, ki so pri delovanju zelo odvisne od tujih sredstev, so že izrazile skrb zaradi financiranja v prihodnosti. Vodja nevladne organizacije za človekove pravice Memorial Arsenij Roginski je ocenil, da pomeni odločitev Moskve "nadaljevanje izolacionistične politike" ruskih oblasti in izrazil obžalovanje zaradi zaprtja urada Usaida.

Kot navaja AFP, bi lahko bil nepričakovan korak Moskve del povečanih prizadevanj oblasti za zatrtje civilne družbe, potem ko je maja Vladimir Putin med množičnimi protesti tretjič zasedel predsedniški položaj.

Do izgona Usaida prihaja tudi po tem, ko je Putin podpisal zakon, po katerem se morajo nevladne organizacije, ki so financirane iz tujine, registrirati kot "tuji agenti". Organizacije, kot je Golos, pa je Putin med drugim primerjal z Judo Iškariatom, ki je izdal Jezusa.