901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija trdi, da ima nove dokaze o vpletenosti Kijeva v sestrelitev malezijskega letala

Deli na:
Rusija trdi, da ima nove dokaze o vpletenosti Kijeva v sestrelitev malezijskega letala

Foto: Reuters

Ruski preiskovalci so danes sporočili, da imajo dokaze o vpletenosti ukrajinskega lovca v strmoglavljenje malezijskega potniškega letala, ki je bilo julija sestreljeno nad vzhodno Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da so preiskovalci v torek zvečer vzpostavili stik z ukrajinskim vojakom, ki je zapustil svojo enoto in prišel v Rusijo.

Po njegovem pričevanju bi malezijsko letalo "lahko 17. julija sestrelil ukrajinski vojaški lovec Su-25, na katerem je bil pilot kapetan Vološin".

Omenjeni ukrajinski vojak, ki je pričal tudi na detektorju laži, je povedal, da je videl, ko je lovec vzletel z letalskega oporišča ukrajinske vojske blizu Dnipropetrovska na vzhodu Ukrajine.

Kot je dejal, je bil lovec oborožen z raketami zrak-zrak tipa R-60, medtem ko uporniki nimajo letalstva. Dejal je še, da po vrnitvi v oporišče lovec več ni imel raket in da je jasno slišal pilota Vološina, ki je nekemu vojaku dejal: Letalo se je znašlo na napačnem kraju ob napačnem času, so še sporočili iz preiskovalnega odbora. Dodali so, da so dokaze pripravljeni deliti z mednarodnimi preiskovalci.

Potniško letalo Malaysia Airlines, ki je bilo iz Amsterdama na poti v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. julija na vzhodu Ukrajine. Pri tem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, med katerimi sta bili dve tretjini Nizozemci.

Ruski tabloid Komsomolska Pravda je sicer prav danes objavil pogovor z omenjeno "skrivnostno pričo".

Ukrajina in ZDA trdita, da je bilo letalo sestreljeno z raketo zemlja-zrak, ki so jo separatisti dobili od Moskve, ta pa to zanika in krivdo pripisuje Kijevu. Rusija je doslej predstavila že več teorij o strmoglavljenju, med drugim tudi o tem, da so blizu letala videli ukrajinsko vojaško letalo.

V prvem poročilu, ki so ga objavili septembra, so sicer mednarodni preiskovalci ocenili, da je boeing 777 najverjetneje strmoglavil, ker so ga med letom zadeli "projektili z veliko energijo". Niso pa potrdili hipoteze, da je šlo za raketo. Končno poročilo je pričakovati poleti 2015.