rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija svojo bazo v Siriji okrepila z raketnim sistemom S-300; Američani protestirajo

Deli na:
Rusija svojo bazo v Siriji okrepila z raketnim sistemom S-300; Američani protestirajo

Foto: Arhiv Reporterja

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je v svoje pomorsko oporišče v sirskem mestu Tartus poslalo protiletalski raketni sistem S-300. Po lastnih besedah želijo z njim okrepiti obrambo tamkajšnjih objektov in plovil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je napovedal, da bo Rusija kljub prekinitvi pogovorov z ZDA o prekinitvi ognja v Siriji nadaljevala s posredovanjem v tej državi. "Prekinitev seveda močno oteži položaj, a to ne pomeni, da ne bomo več podpirali sirske vojske," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Peskov.

Po njegovih besedah razmere sicer niso dramatične. Vojaški predstavniki obeh držav bodo še naprej v stikih, da bi se izognili incidentom med posredovanjem v Siriji, je dodal.

Bela hiša: Namestitev raketnega sistema v Siriji v neskladju z napovedmi Rusije

Bela hiša je po potrditvi ruskega obrambnega ministrstva, da je v Sirijo poslalo protiletalski raketni sistem S-300, izrazila prepričanje, da je ta poteza v neskladju z navedbami Rusije o boju proti terorizmu. Teroristične organizacije se namreč ne borijo z letali, so poudarili. Iz Pentagona so medtem sporočili, da bodo namestitev spremljali.

"Takšna oprema je v neskladju s trditvami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so njihova prizadevanja v Siriji usmerjena zoper ekstremiste. Ne vem, da bi Islamska država ali Al Kaida v Siriji upravljali z letalskimi silami," je po poročanju portala Sputnik News dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook pa je dejal, da bo ameriško obrambno ministrstvo pozorno spremljalo namestitev protiletalskih raket, še posebej, ker to zadeva operacije koalicije pod vodstvom ZDA. Dodal je, da ZDA hkrati upajo na umiritev razmer v Siriji ob pomoči Rusije.

Kot je poudaril, bodo ZDA še naprej storile vse, da zavarujejo koalicijske letalske sile. "In ta letala, naj poudarim, imajo tudi pravico samoobrambe," je še dejal.