Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija s tiralico lovi brata Navalnega

Deli na:
Rusija s tiralico lovi brata Navalnega

Oleg Navalni - Foto: Profimedia

Kremelj je zavrnil možnost uvedbe mednarodne preiskave okoliščin smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, k čemur poziva Evropska unija, vključno s Slovenijo. Moskva to razume kot vmešavanje v notranje zadeve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ne bomo sprejeli takšnih zahtev," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kot je pojasnil, to razumejo kot vmešavanje v notranje zadeve.

Peskov je kot neutemeljene zavrnil tudi obtožbe vdove oporečnika Julije Navalne, da je njenega moža ubil ruski predsednik Vladimir Putin.

Navalna je v ponedeljek objavila posnetek, v katerem je dejala, da je Putin ubil njenega moža, ob tem pa napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo. Srečala se je tudi z zunanjimi ministri članic Evropske unije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po srečanju z Navalno sporočil, da bosta Putin in njegov režim odgovarjala za smrt Alekseja Navalnega. Zvrstili so se tudi pozivi k mednarodni preiskavi.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je sicer izrazila dvom, da bo Rusija v bližnji prihodnosti družini predala truplo Navalnega. Peskov je v ponedeljek dejal, da preiskava smrti še poteka.



Rusko notranje ministrstvo je medtem včeraj sporočilo, da je na seznam iskanih oseb uvrstilo Olega Navalnega, brata preminulega opozicijskega politika. Zoper njega so namreč uvedli novi kazenski postopek, katerega podrobnosti pa za zdaj še niso znane, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Moskovsko sodišče je leta 2021 Olegu Navalnemu izreklo enoletno pogojno kazen, ker je Ruse pozival, naj se udeležijo shoda v podporo njegovemu bratu. S tem pa je kršil omejitve, uvedene zaradi covida-19. Zaradi kršitve pogojne kazni je bil nato februarja 2022 v odsotnosti obsojen na eno leto zapora.

Kje trenutno prebiva Oleg Navalni, sicer ni znano. Leta 2021 je namreč odpotoval na Ciper in se ni več vrnil v Rusijo, poroča spletni portal Euronews.

Aleksej Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan.