cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija priznala izide volitev v Ukrajini, separatisti kritični

Deli na:
Rusija priznala izide volitev v Ukrajini, separatisti kritični

Foto: Reuters

Rusija je danes priznala izide nedeljskih parlamentarnih volitev v Ukrajini, a bila ob tem kritična do po njenem mnenju umazane in težke volilne kampanje. Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so medtem volitve označili za farso, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ocenil, da so bile volitve legitimne kljub "številnim kršitvam" pri pripravah na glasovanje. "Mislim, da bomo priznali izide, ker je za nas pomembno, da Ukrajina končno dobi vodstvo, ki ne bo razdeljeno in Ukrajine ne bo vleklo na Zahod ali Vzhod, temveč bo reševalo dejanske težave, s katerimi se država sooča," je po pisanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti povedal šef ruske diplomacije.

"Upamo, da bo nova sestava vrhovne rade omogočila oblikovanje vlade, ki bo konstruktivna in ne bo odločena nadaljevati provokativnega odnosa do Rusije," je dodal Lavrov in še izrazil upanje, da bo nova vlada omilila napetosti v Ukrajini.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Grigori Karasin je za rusko tiskovno agencijo Interfax danes ocenil, da bodo oblasti v Kijevu lahko zdaj resno poskrbele za rešitev najpomembnejših težav v ukrajinski družbi. Po njegovih besedah bi morala nova vlada začeti dialog s celotno družbo, še posebej s predstavniki regij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so medtem volitve označili za farso. Po navedbah vodje separatistov v samooklicani republiki Doneck Andreja Purgina so volitve "potekale v ozračju ustrahovanja ljudi, v vojnem ozračju".

Separatisti v več delih samooklicanih republik Doneck in Lugansk niso dovolili volitev, so pa pripravljeni na nove pogovore z ukrajinskimi oblastmi o prihodnosti vzhodne Ukrajine ob posredovanju tretje strani. Separatisti želijo 2. novembra izvesti svoje volitve v teh ljudskih republikah.

Po 40 odstotkih preštetih glasovnic je Ljudska fronta premiera Arsenija Jacenjuka prejela 21,6 odstotka glasov, medtem ko je za blok predsednika Petra Porošenka glasovalo 21,5 odstotka volivcev. Na tretjem mestu je z okoli 11 odstotki stranka Samopomoč župana Lvova Adrija Sadovjija.

V parlament so se uvrstili še proruski Opozicijski blok z 9,8 odstotka, populistična radikalna stranka s 7,4 odstotka in stranka Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko, ki jo je podprlo 5,7 odstotka volivcev. Nacionalistični strani Svoboda po sedanjih podatkih ni uspelo preseči petodstotnega volilnega praga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.