Revija Reporter
Svet

Rusija je na Krimu zgradila 60-kilometrsko ograjo, ki naj bi polotok zaščitila pred Ukrajinci

STA

28. dec. 2018 13:37 Osveženo: 13:41 / 28. 12. 2018

Deli na:

Ograja, ki jo je Rusija zgradila na Krimu.

FSB

Ruske oblasti na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, so dokončale ograjo na meji z Ukrajino. Z njo želijo zaščititi svoje prebivalce pred vlado v Kijevu, je pojasnil eden od poslancev v krimskem parlamentu.

Kot je še pojasnil krimski poslanec, bo približno 60 kilometrov dolga ograja močno povečala varnost na severu polotoka, poročanje ruske tiskovne agencije Ria Novosti povzema nemška dpa. Graditi so jo začeli novembra lani.

V soboto naj bi sicer na območju konflikta na vzhodu Ukrajine začela veljati prekinitev ognja, ki pa po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ni časovno omejena.

Ukrajinski predstavnik na pogajanjih s proruskimi uporniki Jevgen Marčuk je ob tem za ukrajinske medije poudaril, da je treba prekinitev karseda izkoristiti za popravilo poškodovane kritične infrastrukture. Te je po njegovih besedah veliko.

V spopadih med separatisti, ki jih podpira Moskva, in ukrajinsko vojsko je od leta 2014 po podatkih Združenih narodov na vzhodu Ukrajine umrlo že več kot 10.000 ljudi. Letos do božiča so bili ubiti 104, navaja dpa.