Revija Reporter
Svet

Rusi umikajo svoje "tehnike" iz Venezuele

STA

27. jun. 2019 6:00

Deli na:

Venezuelska vojska

Reuters

Rusija se je odločila za umik vojaških tehničnih svetovalcev iz Venezuele, je sporočilo rusko veleposlaništvo v Caracasu. Državo so že zapustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski vojaški svetovalci so bili v Venezueli več mesecev, vse od zaostritve krize, ko se je opozicijski voditelj Juan Guaido januarja razglasil za začasnega predsednika države. Kot takega ga je priznalo več kot 50 držav z ZDA na čelu.

Na drugi strani je Rusija podprla predsednika Nicolasa Madura in v državo poslala tudi svoje vojaške svetovalce. To je dodatno zapletlo položaj, saj so v ZDA razmišljali tudi o vojaški intervenciji proti Madurovemu režimu.

Situacija v Venezueli se je trenutno relativno umirila, med stranema pa vlada nekakšno zatišje. Nič sicer ne kaže, da bi kdo lahko popustil.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Tass, so ruski vojaški svetovalci urili venezuelske kolege pri upravljanju z "opremo", ki so jo pripeljali. Ukvarjali so se tudi z vzdrževanjem te opreme, ki jo je Rusija poslala v Venezuelo v okviru sporazuma na vojaško-tehničnem področju. Kot navaja Tass, so v Venezuelo dostavili "visoko-kvalitetno opremo, ki je potrebna za ustrezno delo".