Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusi podprli ustavne spremembe, ki Putinu dajejo še 16 let na oblasti

Deli na:
Rusi podprli ustavne spremembe, ki Putinu dajejo še 16 let na oblasti

Putin lani v Sibiriji ob 67. rojstnem dnevu. - Foto: Profimedia

Ustavne spremembe v Rusiji je glede na delne rezultate po več kot polovici preštetih glasovnic podprlo več kot 76 odstotkov volivcev. S tem se predsedniku Vladimirju Putinu nasmiha zmaga in nadaljnjih 16 let na oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruska volilna komisija še vedno prešteva glasovnice. Glede na včerajšnje delne rezultate po 55 odstotkih preštetih glasovnic pa je ustavne spremembe podprlo 76,6 odstotka volivcev. Referenduma se je glede na začasne podatke udeležilo okoli 65 odstotkov volilnih upravičencev.

V Rusiji je včeraj potekal sklepni dan referenduma o ustavnih spremembah, ki bodo predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da ostane na oblasti še 16 let. Na referendumu, ki je potekal od minulega četrtka, je do včeraj glasovala več kot polovica volivcev.

Referendum bi moral potekati že 22. aprila, a ga je Kremelj zaradi pandemije novega koronavirusa precej nejevoljno preložil. Predčasno glasovanje na referendumu se je začelo dan po veliki vojaški paradi v Moskvi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, glavni dan pa je bil danes, ko je bil tudi dela prost dan.

Včeraj je ob strogih varnostnih ukrepih v Moskvi glasoval tudi Putin, ki je osebno oddal svoj glas na volišču na Ruski akademiji znanosti. Že v torek je državljane pozval, naj podprejo ustavne spremembe, da bi zagotovili stabilnost, varnost in blaginjo države.



Opozicijski voditelj Aleksej Navalni je medtem izide glasovanja zvečer označil za "ogromno laž", ki ne odraža realnosti. "Rezultati, ki so jih objavili, so laž, ki nima nič skupnega z mnenjem ruskih državljanov," je dejal Navalni.

Dolgoletni ruski voditelj Putin je spremembe ustave iz leta 1993 predlagal januarja. Oba domova parlamenta sta jih potrdila po hitrem postopku. Putin je vztrajal, da morajo imeti zadnjo besedo državljani, saj da bodo amandmaji z referendumom dobili legitimnost.

Državljani so na referendumu glasovali o celotnem svežnju ustavnih sprememb, ki prinašajo tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot sta minimalna plača in usklajevanje pokojnin z življenjskimi stroški.

Ustavne spremembe predvidevajo okrepitev pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki je trdno v rokah Putinove stranke Enotna Rusija. Reforma v ustavo prinaša tudi prepoved gejevskih porok in omenja vero v Boga, s čimer se Rusija oddaljuje od ateizma v času Sovjetske zveze.