Revija Reporter
Svet

Rusi nočejo, da ZDA preiščejo izpraznjene prostore ruske diplomacije

STA

3. sep. 2017 6:00

Deli na:

Rusija je včeraj drugemu človeku ameriškega veleposlaništva v Moskvi Anthonyju Godfreyju izročila protestno noto zaradi "namere ameriških oblasti, da preiščejo rusko trgovinsko misijo v Washingtonu".

To so ob tisti v New Yorku in ruskem konzulatu v San Franciscu morali ruski diplomati izprazniti do včeraj.

Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, so Godfreyju na ministrstvu izročili protestno noto zaradi namere ameriških oblasti, da preiščejo rusko trgovinsko misijo v Washingtonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V noti so poudarili, da so preiskave diplomatskih predstavništev brez uradnih predstavnikov ruske države nezakonite. Preiskave, kot tudi grožnje s tem, da bodo "polomili vhodna vrata", pomenijo precedenčno, agresivno dejanje, so dodali.

Ocenili so, da bi ameriške obveščevalne agencije to priložnost lahko izkoristile za "organizacijo protiruskih provokacij, vključno s podtikanjem obremenilnih materialov".

V sporočilu za javnost je Moskva še izpostavila, da morajo "ameriške oblasti končati z resnimi kršitvami mednarodnega prava in se odreči poseganju v imuniteto ruskih diplomatskih institucij".

Dodali so še, da si Moskva "pridržuje pravico do sprejema povračilnih ukrepov na podlagi recipročnosti".

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zaharova je že pred tem obtožila ZDA, da želijo njihove varnostne sile preiskati poslopje konzulata v San Franciscu in stanovanja tamkajšnjega diplomatskega osebja, potem ko je Washington ruskim diplomatom v četrtek dal le dva dni časa, da izpraznijo poslopja.

Gre za povračilni ukrep ZDA, potem ko je moral Washington na rusko zahtevo do petka zmanjšati število svojih diplomatov in drugih uslužbencev na diplomatskih predstavništvih v Rusiji za 755 ljudi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v petek že napovedal oster odgovor.