dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusi bežijo pred mobilizacijo: jih bo Evropa sprejela?

Deli na:
Rusi bežijo pred mobilizacijo: jih bo Evropa sprejela?

Ruska letališča polnijo ljudje, ki bežijo pred mobilizacijo. - Foto: profimedia

V Rusiji so v včerajšnjih novih protestih zaradi odrejene mobilizacije rezervistov za bojevanje v Ukrajini pridržali okrog 100 ljudi. Medtem z določenih območij ob meji z Gruzijo in Finsko poročajo o povečanem prometu. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel meni, da bi morali bežečim ruskim državljanom omogočiti vstop v EU.

V Rusiji je bilo med novimi protesti zaradi mobilizacije rezervistov pridržanih več ljudi, navajajo aktivisti za državljanske pravice. Po navedbah britanskega BBC naj bi danes aretirali okrog 100 ljudi, približno 60 samo v mestu Novosibirsk v Sibiriji.

Fotografije in videoposnetki, ki so jih objavili neodvisni mediji, prikazujejo demonstracije v mestih Habarovsk, Irkutsk, Tomsk in Čita, načrtovali naj bi jih tudi v Moskvi in Sankt Peterburgu.

Protesti po vsej državi so se začeli zaradi ukaza ruskega predsednika Vladimirja Putina o mobilizaciji rezervistov, ki ga je izdal v sredo. Prvi protesti so potekali že na dan objave ukaza, po podatkih portala za državljanske pravice OVD-Info je bilo skupno doslej pridržanih več kot 1300 ljudi.Medtem ruski moški še naprej bežijo iz države, da bi se izognili vpoklicu v vojsko. "Na eni od kontrolnih točk ob meji je precejšnja gneča, beležimo približno 2300 osebnih vozil," so sporočile oblasti v ruski regiji, ki meji na Gruzijo, in ljudem odsvetovali potovanje.

Povečan je tudi promet na meji med Rusijo in Finsko. Po besedah vodje regionalnih oblasti v južni Kareliji na Finskem Satu Sikanen se je število prihodov iz Rusije od prejšnjega tedna podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem za portal Politico izrazil prepričanje, da bi morala EU dovoliti vstop ruskim državljanom, ki želijo pobegniti iz države. Dejal je, da bi morala EU načeloma "sprejeti ljudi, ki so v nevarnosti zaradi svojih političnih stališč".