kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Romunija sprejela lustracijski zakon

Deli na:

Dve desetletji po padcu komunističnega režima v Romuniji je spodnji dom parlamenta danes sprejel zakon, s katerim so bivšim visokim predstavnikom tega režima prepovedali, da bi se v prihodnjih petih letih potegovali za visoke položaje v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon so sprejeli s 167 glasovi za in štirimi vzdržanimi. Opozicija, ki delo parlamenta bojkotira od januarja, se glasovanja ni udeležila, je pa že napovedala, da bo zahtevala ustavno presojo. Meni tudi, da je nesprejemljivo, da so zakon sprejeli 22 let po padcu komunizma.

V pomen t.i. lustracijskega zakona dvomijo tudi poznavalci, saj ne bo vplival na bivše predstavnike komunističnega režima, ki so že na visokih položajih.

Prvi predlog zakona o tem vprašanju so v parlament prvič vložili pred sedmimi leti, a je bil deležen več ustavnih sprememb. Parlament je lustracijski zakon sicer že sprejel leta 2010, a ga je ustavno sodišče spoznalo za neustavnega.

Danes sprejeti zakon, ki ga mora podpisati še predsednik države, določa, da se ministri, tožilci, člani centralnega komiteja komunistične partije, informatorji ali člani tajne policije Securitate iz časa komunističnega režima v prihodnjih petih letih ne morejo potegovati za določene visoke položaje kot so predsednik države, poslanci, župani, člani vlade ali diplomati.

Komunistični režim v Romuniji se je končal leta 1989, ko so z oblasti strmoglavili diktatorja Nicolaea Ceausescuja in ga usmrtili.