tina turner Odkrito.si

Tina Turner: Spregovorila o sinovem samomoru

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

čuječnost 2 Petisvet.si

Stres lahko s čuječnostjo obvladujemo prav vsi

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

ceca ražnatović Svet24.si

Ceca po aferi v Albaniji: Jaz sem patriotka

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

Nika Zorjan 3 Njena.si

Ta lepotica je sestra Nike Zorjan!

Svet

Romunija sprejela lustracijski zakon

Deli na:

Dve desetletji po padcu komunističnega režima v Romuniji je spodnji dom parlamenta danes sprejel zakon, s katerim so bivšim visokim predstavnikom tega režima prepovedali, da bi se v prihodnjih petih letih potegovali za visoke položaje v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon so sprejeli s 167 glasovi za in štirimi vzdržanimi. Opozicija, ki delo parlamenta bojkotira od januarja, se glasovanja ni udeležila, je pa že napovedala, da bo zahtevala ustavno presojo. Meni tudi, da je nesprejemljivo, da so zakon sprejeli 22 let po padcu komunizma.

V pomen t.i. lustracijskega zakona dvomijo tudi poznavalci, saj ne bo vplival na bivše predstavnike komunističnega režima, ki so že na visokih položajih.

Prvi predlog zakona o tem vprašanju so v parlament prvič vložili pred sedmimi leti, a je bil deležen več ustavnih sprememb. Parlament je lustracijski zakon sicer že sprejel leta 2010, a ga je ustavno sodišče spoznalo za neustavnega.

Danes sprejeti zakon, ki ga mora podpisati še predsednik države, določa, da se ministri, tožilci, člani centralnega komiteja komunistične partije, informatorji ali člani tajne policije Securitate iz časa komunističnega režima v prihodnjih petih letih ne morejo potegovati za določene visoke položaje kot so predsednik države, poslanci, župani, člani vlade ali diplomati.

Komunistični režim v Romuniji se je končal leta 1989, ko so z oblasti strmoglavili diktatorja Nicolaea Ceausescuja in ga usmrtili.

Loading...