Revija Reporter
Svet

Romarji na letošnjem hadžu bodo dobili sterilizirane kamne za ritualno kamenjanje hudiča

STA

28. jul. 2020 10:11 Osveženo: 10:14 / 28. 7. 2020

Deli na:

Muslimanski romarji na gori Arafat.

Reuters

Savdska Arabija bo v sredo začela gostiti tradicionalno romanje v Meko, ki pa bo zaradi pandemije covida-19 potekalo v zelo omejenem obsegu in pod strogimi preventivnimi ukrepi. Na hadžu bo lahko sodelovalo le do 10.000 prebivalcev kraljevine, kar je le delček od 2,5 milijona romarjev, kolikor se jih je hadža udeležilo lani.

Tokrat se hadža ne bodo smeli udeležiti niti predstavniki tujih medijev, čeprav je to vsako leto ogromen medijski dogodek. Vlada je namreč izjemno poostrila dostop do svetega mesta in uvedla številne omejitve, da bi se ognili izbruhu koronavirusa med petdnevnim romanjem, ki je eden od petih stebrov islama.

V Savdski Arabiji so potrdili več kot 260.000 primerov okužb z novim koronavirusom, zato so oblasti previdne. Romarji v maskah so začeli konec tedna prihajati v Meko, kjer so jim izmerili temperaturo in jih dali v karanteno. Vsak je prejel paket, v katerem so sterilizirani kamni za ritualno kamenjanje hudiča, razkužilo, maske, molitvena preproga in ihram, belo oblačilo, ki ga nosijo romarji.

Romarji so morali pred prihodom v Meko tudi na testiranje za novi koronavirus in bodo morali v karanteno po hadžu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdske oblasti so sprva nameravale odobriti romanje za 1000 ljudi, ki živijo v kraljevini. Lokalni mediji pa poročajo, da bo letos romalo do 10.000 ljudi.

Ministrstvo za hadž se je moralo sicer soočiti s tisočimi komentarji muslimanov, ki so jim zavrnili prošnjo za romanje. Minister Mohamad Benton je vztrajal, da je bil postopek izbire romarjev transparenten.

Za karto na romanje so se prijavili prebivalci Savdske Arabije, ki so državljani okoli 160 držav. Tuji državljani bodo letos predstavljali okoli 70 odstotkov vseh romarjev. Izbrani Savdijci pa so predstavniki zdravstva in vojske, ki so preživeli covid-19, piše AFP.

Vlada se je odločila omejiti romanje, ker predstavlja ogromno grožnjo širjenja virusa. Strokovnjaki sicer svarijo, da bo okrnjeno romanje škodilo gospodarstvu v državi. Že sedaj je Savdska Arabija finančno trpi zaradi padca cene nafte. Koronavirus pa je vplival tudi na panoge, ki so povezane z romanjem - od turističnih vodnikov do brivcev in trgovin s spominki. Številna podjetja poročajo o odpuščanju ali zamudah pri izplačilu plač.

Meka je v zadnjih letih doživela hiter razvoj, saj so zgradili dodatna nakupovalna središča, apartmaje in luksuzne hotele. Večina sob pa je zaradi koronavirusa sedaj praznih. Hažd sicer prinese letno okoli 12 milijard dolarjev.

Hadž je eden od petih stebrov islama in vsak musliman bi ga moral opraviti najmanj enkrat v življenju. V okviru rituala se morajo romarji med drugim sedemkrat sprehoditi okoli kabe. Med petdnevnim romanjem pa se bodo romarji zbrali tudi na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Vrhunec bo z začetkom kurban bajrama, ki se obeležuje z obrednim kamenjanjem hudiča. Kurban bajram je poleg ramazanskega bajrama drugi najpomembnejši praznik za muslimane.

Kurban bajram bodo ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje proslavili tudi v Sloveniji. Kot so za STA pojasnili pri islamski skupnosti, bodo imeli v petek v ljubljanski džamiji bajramsko molitev, ki jo bodo opravili v štirih terminih po 50 oseb.

Islamska skupnost v Sloveniji je namreč 9. julija omejila aktivnosti v muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih. Trenutno opravljajo samo opoldansko molitev vključno s petkovo molitvijo in ob tem popisujejo prisotne.

To bo druga bajramska molitev v džamiji, prvo so imeli ob koncu ramazana.