stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi dobil zaupnico v senatu

Deli na:
Renzi dobil zaupnico v senatu

Foto: Reuters

Novi italijanski premier Matteo Renzi je v noči na danes v senatu dobil prvo zaupnico za svoj vladni program, v katerem obljublja radikalne in takojšnje spremembe. Za zaupnico je glasovalo 169 senatorjev, proti 139, eden se je vzdržal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Renzi je v predstavitvi načrta dela svoje vlade v ponedeljek med drugim obljubil znižanje obdavčitve dela, zavarovanje sredstev za vlaganje v šolstvo in izvedbo reform institucij, ki bi prispevala k izboljšanju gospodarskega stanja Italije.

Prav tako se je v približno dveh urah svojega nastopa jasno izrekel za Evropo. "Proevropska tradicija predstavlja najboljše v Italiji in je zagotovilo za prihodnost," je poudaril. Pri tem mora biti po njegovem jasno, da EU ni zlobna mačeha Italije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dodal je tudi, da Italija svojega dolga, ki dosega vrednost 130 odstotkov bruto domačega proizvoda, ne bi smela zmanjševati zaradi Nemčije ali Evropske centralne banke. "Niso Angela Merkel in Mario Draghi ali EU tisti, ki od nas zahtevajo ureditev javnih financ," je poudaril. "To moramo storiti iz spoštovanja do naših otrok, iz spoštovanja do tistih, ki bodo prišli za nami."

Sicer pa je Renzi, ki je z nič kaj gentlemansko potezo iz premierskega stolčka izrinil strankarskega kolega Enrica Letto, nase prevzel vso odgovornost za prihodnost Italije. "Če izgubimo ta izziv, bo krivda samo moja. Nihče več nima alibija," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica, bo o zaupnici glasovala danes. Rezultat glasovanja je moč pričakovati okoli 20. ure. Tudi v spodnjem domu parlamenta glede na razmerja moči sicer ni pričakovati zapletov, Renziju se obeta še višja podpora kot v senatu.


"Dobili smo zaupanje senata in sedaj čakamo na zeleno luč poslanske zbornice. Zatem pa resno začnemo z delom," je po glasovanju v senatu prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočil Renzi.

Nova italijanska vlada pod vodstvom 39-letnega socialdemokrata Renzija je v Rimu prisegla v soboto. Renzi je tako postal najmlajši premier v zgodovini italijanske republike, vodil pa bo 16-člansko ministrsko ekipo, v kateri je kar polovica žensk.

V vladi je Renzijeva levosredinska Demokratska stranka, Nova desna sredina notranjega ministra Angelina Alfana ter nekaj manjših sredinskih strank.

Italijanski premier sicer že navezuje stike z drugimi svetovnimi voditelji. V ponedeljek je po telefonu govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. "Predsednik je premieru Renziju izrazil podporo pri ustvarjanju gospodarske rasti in delovnih mest," so po pogovoru sporočili iz Bele hiše. Dodali so še, da se že veselijo tudi nadaljnjega sodelovanja držav pri temah, kot so Afganistan, Libija, čezatlantsko trgovinsko partnerstvo ter obrambno in varnostno področje.

Obama bo marca potoval v Rim, kjer se bo med drugim srečal s papežem Frančiškom. Kot so sporočili iz Bele hiše, bo to tudi priložnost za pogovore z Renzijem.

Za 17. marec je tudi že napovedan nemško-italijanski vrh v Berlinu. To je sporočil Renzijev kabinet v ponedeljek po telefonskem pogovoru med italijanskim premierom in nemško kanclerko Angelo Merkel. V pogovoru sta oba izpostavila zavezanost evropskemu procesu.