stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Referendum o samoodločbi Katalonije verjetno leta 2014

Deli na:
Referendum o samoodločbi Katalonije verjetno leta 2014

Foto: Reuters

Separatistični stranki v Kataloniji, zmerni nacionalisti katalonskega premiera Arturja Masa in bolj radikalna Republikanska levica Katalonije (ERC), sta dosegli dogovor, da bo referendum o neodvisnosti te španske pokrajine potekal leta 2014. Dogovor Masu omogoča, da tudi po regionalnih volitvah konec novembra ostane na čelu Katalonije.

Kot še izhaja iz dogovora, se referendum lahko preloži, če se bosta s tem strinjali obe stranki. To je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa včeraj sporočil vodja ERC Oriol Junqueras, ki je novinarje seznanil z dogovorom. Uradno naj bi sicer dogovor predstavili v sredo.

V Kataloniji so konec novembra potekale predčasne volitve regionalnega parlamenta, ki jih je Mas razpisal, da bi si zagotovil čim širšo podporo za svoj načrt o izvedbi referenduma o neodvisnosti. Računal je namreč, da bo njegova stranka Convergencia i Unio (CiU) na volitvah dosegla absolutno večino, a se je uštel.

CiU ima po novem v regionalnem parlamentu celo manj sedežev kot pred volitvami, čeprav ostaja najmočnejša stranka. Velika zmagovalka volitev je bila po drugi strani ERC, ki ji je uspelo podvojiti število mandatov.
Socialisti in Ljudska stranka, ki je vladajoča na državni ravni v Španiji, so pristali na tretjem oziroma četrtem mestu.


Mas, čigar stranka vlada v Kataloniji skoraj ves čas od konca Francovega režima, je volilno kampanjo gradil skoraj izključno na obljubi o referendumu o neodvisnosti.

Katalonija, najbolj razvita španska regija, se sicer sooča s hudimi težavami, zaradi katerih je bila vlado v Madridu prisiljena zaprositi za finančno pomoč. A v Barceloni vztrajajo, da so težave v veliki meri posledica tega, da morajo davke odvajati v Madrid, od tam pa dobijo nazaj precej manj denarja.

Mas je zato že septembra zahteval davčno avtonomijo, na kar pa konservativna vlada v Madridu ni pristala. Ta je pred novembrskimi volitvami tudi napovedala, da bo morebiten referendum spodbijala na ustavnem sodišču, saj španska ustava regijam prepoveduje sklicevanje referendumov.

Katalonija uživa zelo visoko stopnjo avtonomije, nasprotniki njene osamosvojitve pa opozarjajo predvsem na težave, ki bi nastopile zaradi izgube španskega trga, ter na dejstvo, da nova država vsaj v začetku ne bi bila članica EU in območja evra.