polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Svet

Referendum o odpoklicu romunskega predsednika Basescuja neveljaven

Deli na:
Referendum o odpoklicu romunskega predsednika Basescuja neveljaven

Foto: Reuters

Zaradi prenizke volilne udeležbe je romunska volilna komisija nedeljski referendum o usodi donedavnega predsednika Traiana Basescuja razglasila za neveljavnega. Po začasnih podatkih komisije se je namreč referenduma udeležilo 45,92 odstotkov volivcev, za njegovo veljavnost pa je bila potrebna več kot 50-odstotna udeležba.

Volilna komisija, ki bo uradne izide objavila danes, sicer še ni objavila podatkov o izidu glasovanja, a so dvojne vzporedne volitve po zaprtju volišč pokazale, da se več kot 80 odstotkov volivcev strinja z odstavitvijo predsednika, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Romuni so referendum razveljavili s tem, da niso glasovali," je izjavil Basescu na nacionalni televiziji, ko je oznanil, da je referendum prestal. Kmalu po zaprtju volišč je še ocenil, da so "Romuni zavrnili državni udar 256 poslancev pod vodstvom premiera Victorja Ponte".

Kljub temu je priznal, da je izgubil veliko podpore med državljani in obljubil, da se bo zavzemal za spravo. "Romunom obljubljam, da bom, ko se bom vrnil na položaj, poskušal ustvariti vzdušje sprave v družbi. Razkoli v družbi se morajo ustaviti, ker Romunija potrebuje vso svojo energijo, da se integrira v civiliziran svet," je dejal Basescu.


Nedeljski referendum je bil najspornejši od padca komunizma leta 1989. Na njem so volivci odločali, ali naj Basescu po odstavitvi znova zasede ta položaj ali ga dokončno izgubi. Odstavitev Basescuja je namreč parlament na predlog vladajoče levosredinske koalicije USL, ki je predsedniku očitala hude kršitve ustave, izglasoval 6. julija. V skladu z ustavo so imeli nato glede odstavitve na referendumu zadnjo besedo volivci.

Po ocenah komentatorjev pa sta bila na referendumu bolj kot usoda Basescuja na kocki usoda demokracije v Romuniji in ugled države v Evropi, saj je politična kriza v državi poslabšala kredibilnost Romunije.

Vladajoča koalicija je namreč od prevzema oblasti pred tremi meseci sprejela vrsto spornih ukrepov, katerih cilj je bil doseči odstavitev Basescuja ter omejiti neodvisnost sodstva. Oglasila se je celo EU in dosegla umik nekaterih najbolj spornih ukrepov, kot so bile omejitve pristojnosti ustavnega sodišča in spremembe referendumskega zakona, ki bi bile v škodo predsedniku države.

Basescu je postopek odstavitve označil za politično preganjanje, ki ga izvajajo njegovi nasprotniki in svoje privržence pozval, naj se referenduma ne udeležijo.

loading...
Loading...