Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Referendum o odpoklicu romunskega predsednika Basescuja neveljaven

Deli na:
Referendum o odpoklicu romunskega predsednika Basescuja neveljaven

Foto: Reuters

Zaradi prenizke volilne udeležbe je romunska volilna komisija nedeljski referendum o usodi donedavnega predsednika Traiana Basescuja razglasila za neveljavnega. Po začasnih podatkih komisije se je namreč referenduma udeležilo 45,92 odstotkov volivcev, za njegovo veljavnost pa je bila potrebna več kot 50-odstotna udeležba.

Volilna komisija, ki bo uradne izide objavila danes, sicer še ni objavila podatkov o izidu glasovanja, a so dvojne vzporedne volitve po zaprtju volišč pokazale, da se več kot 80 odstotkov volivcev strinja z odstavitvijo predsednika, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Romuni so referendum razveljavili s tem, da niso glasovali," je izjavil Basescu na nacionalni televiziji, ko je oznanil, da je referendum prestal. Kmalu po zaprtju volišč je še ocenil, da so "Romuni zavrnili državni udar 256 poslancev pod vodstvom premiera Victorja Ponte".

Kljub temu je priznal, da je izgubil veliko podpore med državljani in obljubil, da se bo zavzemal za spravo. "Romunom obljubljam, da bom, ko se bom vrnil na položaj, poskušal ustvariti vzdušje sprave v družbi. Razkoli v družbi se morajo ustaviti, ker Romunija potrebuje vso svojo energijo, da se integrira v civiliziran svet," je dejal Basescu.


Nedeljski referendum je bil najspornejši od padca komunizma leta 1989. Na njem so volivci odločali, ali naj Basescu po odstavitvi znova zasede ta položaj ali ga dokončno izgubi. Odstavitev Basescuja je namreč parlament na predlog vladajoče levosredinske koalicije USL, ki je predsedniku očitala hude kršitve ustave, izglasoval 6. julija. V skladu z ustavo so imeli nato glede odstavitve na referendumu zadnjo besedo volivci.

Po ocenah komentatorjev pa sta bila na referendumu bolj kot usoda Basescuja na kocki usoda demokracije v Romuniji in ugled države v Evropi, saj je politična kriza v državi poslabšala kredibilnost Romunije.

Vladajoča koalicija je namreč od prevzema oblasti pred tremi meseci sprejela vrsto spornih ukrepov, katerih cilj je bil doseči odstavitev Basescuja ter omejiti neodvisnost sodstva. Oglasila se je celo EU in dosegla umik nekaterih najbolj spornih ukrepov, kot so bile omejitve pristojnosti ustavnega sodišča in spremembe referendumskega zakona, ki bi bile v škodo predsedniku države.

Basescu je postopek odstavitve označil za politično preganjanje, ki ga izvajajo njegovi nasprotniki in svoje privržence pozval, naj se referenduma ne udeležijo.