Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Recesija neizogibna

Deli na:

Države Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vstopajo v recesijo. Kot v danes objavljenem predhodnem poročilu ugotavlja organizacija s sedežem v Parizu, bo v letu 2009 gospodarska aktivnost v ZDA upadla za 0,9 odstotka, v evrskem območju za 0,5 odstotka, na Japonskem pa za 0,1 odstotka.

Države Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vstopajo v recesijo. Kot v danes objavljenem predhodnem poročilu ugotavlja organizacija s sedežem v Parizu, bo v letu 2009 gospodarska aktivnost v ZDA upadla za 0,9 odstotka, v evrskem območju za 0,5 odstotka, na Japonskem pa za 0,1 odstotka.

OECD napoveduje, da se bo gospodarska rast v 30 državah članicah letos znašala 1,4 odstotka, v letu 2009 pa se bo znižala za 0,3 odstotka. Leta 2010 naj bi se po napovedih gospodarstvo v območju OECD okrepilo za poldrugi odstotek, v območju evra pa za 1,2 odstotka.

V zadnjem letošnjem četrtletju naj bi v recesijo vstopile ključne industrijske države: posebej močno bodo prizadete ZDA s predvidoma 2,8-odstotnim znižanjem, za 0,1 odstotka pa bo nižji BDP v območju evra.

"ZDA in države območja evra so vstopile v obdobje gospodarske recesije, ki bo dolgotrajna in verjetno tudi resna," so opozorili v OECD.

Direktor za ekonomske in politične študije v OECD Jorgen Elmeskov je na predstavitvi poročila v Parizu pojasnil, da se bo "postopno okrevanje začelo v drugi polovici leta 2009", toda gospodarska aktivnost se običajnim ravnem ne bo približala vse do druge polovice leta 2010.

"V tem času se bo bistveno zvišala tudi brezposelnost," je opozoril Elmeskov. Najbolj bo po pričakovanjih strokovnjakov OECD prizadet trg dela v evrskem območju, kjer naj bi se stopnja brezposelnosti v zadnjem četrtletju povzpela na 7,8 odstotka, medtem ko naj bi v državah OECD znašala 6,3 odstotka.

OECD v letu 2009 napoveduje evrskemu območju 8,6-odstotno brezposelnost, za leto 2010 pa devetodstotno. Napovedi za območje OECD so nekoliko boljše: leta 2009 naj bi se brezposelnost gibala pri 6,9 odstotka, leta 2010 pa pri 7,2 odstotka.

V ZDA naj bi se stopnja brezposelnosti z letošnjih 5,7 odstotka povzpela na 7,6 odstotka v prvem četrtletju 2010. Na Japonskem se bo po predvidevanjih OECD brezposelnost povzpela na 4,4 odstotka. "Napovedi o gibanju brezposelnosti spremljajo tveganja, posebej v smeri nadaljnjih zniževanj," so poudarili v OECD.

Med tveganja so v OECD uvrstili daljši čas normalizacije finančnih razmer, nadaljnje propadanje finančnih ustanov ter večjo prizadetost naglo razvijajočih se gospodarstev zaradi zastoja v svetovnih trgovinskih tokovih in umikanja tujih naložb.

OECD, ki napoveduje znižanje inflacijskih pritiskov, je nakazal potrebo po novih ukrepih za umiritev razmer na svetovnih finančnih trgih. "Mednarodno sodelovanje je zaželeno, da bi se izognili ukrepom, ki bi vplivali na konkurenco ali zgolj prenesli težave na ramena drugih držav," so pred finančnim vrhom G20, ki bo v soboto v Washingtonu, izpostavili v OECD.

Elmeskov je ob tem dodal, da je "kriza rezultat neuspeha finančnih politik, toda obstaja nevarnost, da bi imela pretirana regulativa škodljive posledice".