pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Rdeča Dalia": Litovski predsednici očitajo sodelovanje s KGB

Deli na:
"Rdeča Dalia": Litovski predsednici očitajo sodelovanje s KGB

Foto: Reuters

V Evropskem parlamentu je za nove prepire tokrat poskrbelo razdeljevanje sporne knjige, ki predsednici Litve Dalii Grybauskaite očita sodelovanje z nekdanjo sovjetsko tajno službo KGB. Za akcijo naj bi stali sami rojaki Grybauskaitejeve in pa skrajno desna evroskeptična skupina EFDD, ki jo vodi Britanec Nigel Farage.

Med 751 evropskih poslancev je bilo 10. decembra razdeljenih več kot 700 izvodov knjige, ki je izšla lani in v Litvi vzbudila val ogorčenja in prepirov, poroča bruseljski spletni bilten EUobserver.

Akcija je posebej razjezila liberalnega evropskega poslanca iz Litve Antanasa Guogo, ki se je zaradi nje uradno pritožil. Poleg tega je pritožba prišla s strani same avtorice Rute Janutiene, saj so knjigo očitno prevedli brez njenega dovoljenja.

Po ugotovitvah generalnega sekretariata Evropskega parlamenta, ki je opravil notranjo preiskavo, naj bi za akcijo stal član tajništva EFDD Kevin Ellul Bonici. Pri razdeljevanju knjige naj bi mu pomagala vsaj še dva gosta, ki ju je povabil v parlament - eden naj bi bil ruski državljan, drugi pa v Moskvi rojeni državljan Poljske.

Bonici očitke na svoj račun zavrača. Tudi v skupini EFDD distribucijo knjige "Raudonoji Dalia" (Rdeča Dalia) zanikajo in obenem zatrjujejo, da bodo odgovorni zanjo - če ti res pripadajo EFDD - ustrezno disciplinirani.

Kot je po poročanju EUobserverja povedal tiskovni predstavnik predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza, zaenkrat čakajo, za kakšen disciplinski ukrep se bodo v EFDD odločili.

Cela zgodba je sprožila silovite prepire v vrstah evropskih poslancev iz Litve. Guoga je dal več intervjujev, v katerih ocenjuje, da skuša nekdo "umazati ugled Litve". Krivdo pripisuje odstavljenemu bivšemu predsedniku Litve Rolandasu Paksasu.

Paksas tako kot tudi evropski poslanec iz Litve Valentinas Mazuronis pripadata stranki Red in pravičnost, ki je članica Faragove skupine EFDD.

Paksas je sicer vse očitke že zavrnil in menil, da se je Guogi zmešalo. Poslanca je obenem pozval, "naj raje razmisli o svoji družini in otrocih", kar je ta razumel kot neposredno grožnjo svoji družini.

Na tej točki se je vmešal celo vodja liberalcev (Alde) v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt, ki je pisal Schultzu in ga prosil, naj "zagotovi varnost gospodu Guogi", še piše bruseljski bilten.