Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razvpiti župan Toronta Rob Ford bo ponovno kandidiral

Deli na:
Razvpiti župan Toronta Rob Ford bo ponovno kandidiral

Foto: Reuters

Župan Toronta Rob Ford je sporočil, da se bo na oktobrskih volitvah potegoval za ponovno izvolitev na položaj, na katerem je od novembra lani praktično skoraj brez vseh pooblastil. Odvzel mu jih je mestni svet po poplavi škandalov, med drugim zaradi uživanja mamil, pretiravanja z alkoholom in spolnega nadlegovanja.

Ford je svojo odločitev o ponovni kandidaturi za župana naznanil preko twitterja. Kljub škandalom pa populističnemu županu podpora med volivci ni zdrsnila na tako nizko raven, da bi moral opustiti vsako upanje na volilni uspeh. Trenutno ga podpira 31 odstotkov volivcev. Od preostalih možnih kandidatov ga prehiteva le liberalka Olivia Chow s 34 odstotki podpore, čeprav se glede kandidature uradno še ni odločila.

Za Forda so se težave začele lani jeseni, ko je policija razkrila, da ima posnetek, na katerem 44-letni župan kadi crack. Ford je po uvodnem zanikanju greh priznal, kasneje pa so v javnost začele prihajati še druge nerodne informacije. Med njimi posnetek župana, ki razgraja v pisarni in grozi z umorom, na dan so prišle obtožbe o spolnem nadlegovanju podrejenih, župan pa je celo priznal, da je vozil avtomobil pod vplivom alkohola.

Mestnemu svetu največjega kanadskega mesta je bilo županovih izpadov dovolj, vendar pa ga s položaja ni mogel odstraniti, saj bi bila za to najprej potrebna obsodba za kaznivo dejanje. Namesto tega mu je mestni svet sredi novembra odvzel skoraj vsa pooblastila in Fordu je od županovanja ostal le še naziv. Dejanski župan je sedaj njegov namestnik Norm Kelly.