Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razsodba za nekdanjega papeževega majordoma v soboto

Deli na:
Razsodba za nekdanjega papeževega majordoma v soboto

Foto: Reuters

V Vatikanu se je z zaslišanjem zadnjih prič danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu majordomu papeža Benedikta XVI. Paolu Gabrieleju, obtoženemu kraje papeževih dokumentov in njihovega posredovanja javnosti. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je danes napovedal, da bodo sodbo Gabrieleju v primeru Vatileaks izrekli v soboto.

V okviru sojenja, ki se je začelo v soboto, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes zaslišali zadnje štiri priče. Sojenje se bo končalo v soboto, ko bo najprej potekala zadnja obravnava, nato se bo za zaprtimi vrati sešel tričlanski vatikanski sodni senat, ki bo po napovedih Lombardija še isti dan izrekel sodbo.

Tudi Gabriele bo imel v soboto možnost spregovoriti pred sodiščem. V torek se je nekdanji majordom izrekel za "nedolžnega" glede kraje dokumentov, a "krivega", ker je izdal papeževo zaupanje. Dodal je, da je deloval sam, "brez sostorilca", a je priznal, da je imel veliko stikov v Vatikanu, kjer je čutil "veliko nezadovoljstvo".

Danes so na sodišču v Vatikanu nastopili člani vatikanske policije, ki so povedali, da so na domu nekdanjega papeževega osebnega tajnika našli na stotisoče dokumentov, med njimi izvirne dokumente s papeževim podpisom in oznako, da jih je treba uničiti.


Po besedah policijskega inšpektorja Silvana Carlija je bilo pri tem še posebej zanimivih okoli tisoč originalnih ali fotokopiranih vatikanskih dokumentov. Policist Stefano de Santis je pojasnil, da so bili vmes dokumenti iz papeževega urada, iz sekretariata in različnih kongregacij, nekateri pa so zadevali celo zasebno življenje Benedikta XVI.

Med zaseženim gradivom je bila tudi dokumentacija o akademskih raziskavah glede prostozidarstva, krščanstva, joge, politike in tudi Vatikanske banke.

Gabriele, ki je bil kot majordom eden najožjih papeževih sodelavcev, je obtožen namerne kraje dokumentov s papeževe pisalne mize, ki jih je nato predstavil preiskovalnemu novinarju Gianluigiju Nuzziju, ta pa je potem prejete zaupne podatke objavil. Aretirali so ga sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih dokumentov, poleg tega pa še ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan za papeža, ter kepo zlata, ki jo je papež nekoč dobil v dar. Če bo Gabriele spoznan za krivega, mu grozijo do štiri leta zapora.

Proces je že pred samim začetkom zbudil veliko zanimanje javnosti, saj se v zgodovini Vatikana še ni zgodilo, da bi tesnemu sodelavcu papeža sodili zaradi tako hudih obtožb.