cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

Rayoy po zapiranju katalonskih politikov govori o vrnitvi "demokratične in svobodne Katalonije"

Deli na:
Rayoy po zapiranju katalonskih politikov govori o vrnitvi "demokratične in svobodne Katalonije"

Foto: Reuters - Kot je danes dejal Rajoy, bo izvedba volitev omogočila prenehanje izvajanja teh ukrepov v skladu s 155. členom španske ustave.

Španski premier Mariano Rajoy, ki je danes prvič po odvzemu avtonomije Kataloniji obiskal Barcelono, se je v nagovoru udeležencev srečanja svoje Ljudske stranke zavzel za "vrnitev demokratične in svobodne Katalonije".

Podjetja je ob tem pozval, naj ne zapuščajo Katalonije.

"Obnoviti želimo Katalonijo za vse, demokratično in svobodno," je še poudaril Rajoy. "Obnoviti želimo razumno, podjetno, dinamično in odprto Katalonijo," je dodal in izpostavil, da je "Katalonija Španija, Španija pa je Katalonija".

"Vsa podjetja, ki delujejo ali so delovala v Kataloniji, pozivam, naj ne odidejo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Rajoy. Katalonska kriza je sicer že več kot 2400 podjetij prisilila v to, da so zapustila bogato špansko regijo in svoje sedeže registrirala v drugih pokrajinah.

"Vsem Špancem želim tudi povedati, naj ne nehajo kupovati in uporabljati katalonskih izdelkov," je dodal. Po referendumu o katalonski neodvisnosti so se namreč pojavili številni pozivi k bojkotu.

Španski premier je prišel v Barcelono na srečanje svoje Ljudske stranke, na katerem so vodjo katalonske veje stranke uradno imenovali za kandidata na predčasnih volitvah v regionalni parlament, ki jih je Rajoy razpisal za 21. december. To je storil skupaj z začasnim odvzemom avtonomije, ki je sledil razglasitvi neodvisnosti pokrajine v katalonskem parlamentu.

Ljudska stranka, Socialistična stranka Katalonije in sredinska stranka Ciudadanos, ki nasprotujejo neodvisnosti, bi glede na nedavne ankete skupaj osvojile 44 odstotkov glasov, kar je pet odstotnih točk več kot na zadnjih volitvah leta 2015. Za absolutno večino v 135-članskem parlamentu je potrebnih 68 poslanskih mandatov.

Katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost regije, bi medtem na predčasnih volitvah osvojile največ glasov, bi pa lahko ostale brez absolutne večine. Stranke ERC odstavljenega podpredsednika Katalonije Oriola Junquerasa, PDeCAT Carlesa Puigdemonta in skrajno leva CUP bi glede na anketo, objavljeno v katalonskem časniku La Vanguardia, osvojile 46 odstotkov glasov oziroma med 66 in 69 sedežev v regionalnem parlamentu.