Revija Reporter
Svet

Rajoy: Absurdno je, da bi Puigdemont Kataloniji vladal iz tujine

STA

30. dec. 2017 6:00 Osveženo: 7:49 / 30. 12. 2017

Deli na:

Mariano Rajoy

Reuters

Španski premier Mariano Rajoy je danes idejo, da bi lahko odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont vladal iz Belgije, označil za absurdno.

Sporočil je tudi, da bo ustanovna seja novega katalonskega parlamenta 17. januarja, novega katalonskega premierja pa bodo izvolili do 27. januarja.

"Absurdno je, da se pretvarjaš, da si predsednik regije, če živiš v tujini, in še bolj absurdno je, da se pretvarjaš, da izvajaš to funkcijo iz tujine," je dejal Rajoy na novinarski konferenci ob koncu leta v Madridu.

Puigdemont je že od oktobra v Bruslju, kamor je zbežal, da se je izognil aretaciji v okviru boja za neodvisnost Katalonije. V soboto je pozval špansko vlado, naj mu dovoli vrnitev domov, da se bo lahko udeležil ustanovnega zasedanja novega katalonskega parlamenta in znova postal predsednik te španske regije. Njegovi svetovalci trenutno preiskujejo, ali lahko Puigdemont kandidira za predsednika regionalne vlade iz tujine.

Po srečanju z vodjami katalonskih regionalnih strank v Madridu je Rajoy včeraj še sporočil, da bo ustanovna seja novega katalonskega parlamenta 17. januarja prihodnje leto. Novega predsednika katalonske vlade bodo nato izvolili v roku desetih dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na regionalnih parlamentarnih volitvah prejšnji teden v Kataloniji so večino ponovno dobile stranke, ki zagovarjajo neodvisnost te regije. Pred tem je Rajoy po nezakonitem referendumu o neodvisnosti Katalonije odstavil regionalno vlado, razpustil parlament in regiji odvzel avtonomijo. Nekateri borci za neodvisnost so še vedno za zapahi, med drugim nekdanji Puigdemontov namestnik Oriol Junqueras.

Najverjetnejši kandidat za sestavo vlado je znova Puigdemont, saj je njegova lista Skupaj za Katalonijo osvojila 34 poslanskih sedežev, največ v taboru zagovornikov neodvisnosti. Največjo podporo med vsemi strankami je sicer osvojila sredinska stranka Ciudadanos, ki se zavzema za ohranitev enotnosti Španije; dobila je 37 sedežev.