nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putinov prijatelj Salvini preživel glasovanje o nezaupnici

Deli na:
Putinov prijatelj Salvini preživel glasovanje o nezaupnici

Matteo Salvini - Foto: Profimedia

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je v sredo v parlamentu v Rimu preživel glasovanje o nezaupnici v zvezi s povezavami njegove desne stranke Liga z Rusijo. Proti nezaupnici, ki so jo vložile opozicijske stranke, je glasovalo 211 članov poslanske zbornice, 129 pa jo je podprlo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predlog nezaupnice so vložile opozicijske stranke, ki Ligi, članici italijanske vladajoče koalicije, očitajo, da kljub vojni v Ukrajini ni prekinila vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Salvini, ki velja za dolgoletnega prijatelja ruskega predsednika, je marca 2017 sklenil petletni sporazum s Putinovo stranko Enotna Rusija. Ob sklenitvi dogovora je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da sta se stranki zavezali boju proti nezakonitemu priseljevanju in islamskemu terorizmu ter odpravi zahodnih sankcij proti Rusiji. Petletni sporazum se je leta 2022 samodejno podaljšal.

Leve in sredinske stranke so Salvinija večkrat pozvale, naj predloži dokaze, da je Liga sporazum prekinila po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022.


Liga je po pritiskih v torek objavila izjavo, v kateri se je distancirala od Enotne Rusije. V njej je zapisala, da je vojna popolnoma spremenila politične odnose z Rusijo ter da politične namere o sodelovanju iz leta 2017 med Ligo in Enotno Rusijo nimajo več nobene vrednosti.

Salvini je sicer obsodil invazijo na Ukrajino ter se zavzemal za sankcije proti Rusiji in podpiral dobavo orožja Kijevu, a se je večinoma izogibal neposrednim kritikam Putina.

Vodja Lige se je nedavno znova znašel pod plazom kritik zaradi Putinu naklonjenih komentarjev ob ponovni izvolitvi za ruskega predsednika in zato, ker Putinu ni pripisal odgovornosti za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Salvini ni edini član desne italijanske vlade, ki se je znašel pod pritiskom. Parlament v Rimu bo danes glasoval o nezaupnici ministrici za turizem Danieli Santache. Pomembni predstavnici Bratov Italije premierke Giorgie Meloni očitajo poslovne goljufije v povezavi z njenim nekdanjim založniškim imperijem Visibilia.