severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Svet

Putin v Ukrajini ne popušča, dolga vojna bo izčrpala Evropo

Deli na:
Putin v Ukrajini ne popušča, dolga vojna bo izčrpala Evropo

Kitajski predsednik Xi Jinping in ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Večmesečno ameriško zavlačevanje z vojaško pomočjo Ukrajini je spodbudilo Rusijo k ofenzivi na severovzhodu, kjer je glavni cilj milijonsko mesto Harkov, »vrata na Krim«.

Za Putina je strateško pomembno, da si zagotovi čim boljša pogajalska izhodišča za barantanje z ozemljem, ko bo prišlo do premirja, hkrati pa na mednarodnem prizorišču okrepi zavezništvo s Kitajsko in drugimi avtokracijami, razumevajočimi do ruskega neoimperalizma, saj ga vidijo kot odgovor na zahodno (ameriško) hegemonijo nad t. i. globalnih jugom.

Ruski avtokrat, ki ga preganja Mednarodno kazensko sodišče, je ukazal ofenzivo na drugo največje ukrajinsko mesto. Harkov, kjer živi poldrugi milijon prebivalcev, mnogi med njimi pa so Rusi, je Putin pripravljen porušiti do temeljev, če bo treba, za napad pa žrtvovati novih 50.000 vojakov. Človeško življenje v Rusiji ni vredno počenega groša.

Putinov obisk v Pekingu ni bil vljudnostne narave, pač pa je ruski avtokrat zavezniku in prijatelju Xiju prišel dvorit, da bi bili Rusija in Kitajska skupaj »sili stabilnosti v kaotičnem svetu«.



Nočna mora ukrajinskega predsednika Zelenskega je misel, da bi novembra Joe Biden ostal pred vrati Bele hiše, kamor bi se naselil Putinov skrivni oboževalec Donald Trump.

Če se bo »slovenski zet« januarja 2025 vrnil v Belo hišo, lahko Ukrajinci samo še molijo, Evropejci pa začnemo šteti denar, ki ga bomo porabili za plačevanje te vojne.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24