Revija Reporter
Svet

Putin se hvali, da brez Rusije Islamska država ne bi bila poražena

Reporter, STA

28. dec. 2017 17:19 Osveženo: 17:30 / 28. 12. 2017

Deli na:

Vladimir Putin

Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izjavil, da je Rusija odigrala vodilno vlogo pri zmagi nad skrajno skupino Islamska država.

Prav tako je poudaril, da je vojaško posredovanje proti džihadistom dvignilo moralo ruskim oboroženim silam.

Rusija je dala "glaven, odločilen prispevek k zmagi nad zločinsko silo, ki je ogrozila našo celotno civilizacijo", je dejal Putin na slovesni podelitvi odlikovanj vojaškim častnikom, ki so sodelovali v ruski vojaški kampanji v Siriji. Ob tem je džihadiste označil za barbarsko diktaturo, ki je sejala smrt in uničenje.

Ruski predsednik je tudi dejal, da je vojaško posredovanje v Siriji spremenilo ruske oborožene sile, saj je povečalo njihovo samozavest in svetu pokazalo rusko vojaško moč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V misiji, ki jo je Rusija začela septembra 2015 v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, je sodelovalo okoli 48.000 ruskih vojakov. "Vi bolj kot kdorkoli drug razumete, veste in čutite, da se je vojska v teh približno dveh letih drastično spremenila," je dejal ruski predsednik.

Putin je nedavno med nenapovedanim obiskom v ruski letalski bazi Hmeimim v Siriji odredil delni umik ruskih enot iz te države, saj da so v veliki meri opravile svojo nalogo.